poniedziałek, 2 lipca 2012
Sałatka VIVA ITALIA
Długo zastanawiałam się jak nazwać tą sałatkę. Pomyślałam, że pierwsza myśl najlepsza i nazwałam ją po prostu: VIVA ITALIA (dzisiaj tak na pocieszenie Włochów;)) Sałatka ta, to kompozycja świeżych sałat z rukolą, kwiatami wykonanymi z mango, mozzarelli i szynki parmeńskiej, z dodatkiem marynowanych oliwek. Całość podana na "miseczce" z Parmezanu z dressingiem oliwnym z mango...
Sałatka ta to prawdziwa przyjemność - dla oczu i podniebienia.
Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
mix sałat z rukolą
1 kulka mozzarelli
1 dojrzałe mango
100 g szynki parmeńskiej w plastrach
marynowane oliwki zielone i czarne
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek MONINI extra vergine Classico
50 g tartego parmezanu
dressing:
100 ml zmiksowanego mango
100 ml wody
60 ml oliwy z oliwek MONINI extra vergine Delicato
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
1/2 papryczki chilli
MARYNOWANE OLIWKI:
Oliwki zielone i czarne umieść w miseczce. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Oliwę z oliwek MONINI extra vergine Classico wymieszaj z czosnkiem i posiekaną pietruszką. Przygotowana marynatą zalej oliwki. Wsadź do lodówki na minimum 2 godziny.
TALERZYK Z PARMEZANU:
Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Na papier wysyp starty parmezan, tworząc koło o średnicy jakiej ma być twój "talerz" z sera. Papier delikatnie przełóż do mikrofalówki i podgrzej około 2 minut - do całkowitego rozpuszczenia się sera. Możesz także użyć w tym celu piekarnika.
Rozpuszczony parmezan przełóż na odwróconą do góry dnem miskę i pozostaw do przestygnięcia:
DRESSING:
Papryczkę chilli obierz i usuń z niej pestki.
Wszystkie składniki dressingu umieść w misie blendera i zmiksuj na jednolity, lśniący sos.
Mango i mozzarellę pokrój w bardzo cienkie plastry.
Na plastrze mango połóż plaster mozzarelli i zwiń w rulon. Tak przygotowanego "kwiatka" owiń plastrem szynki parmeńskiej.
Na płaskim talerzu lub desce umieść "miseczkę" z Parmezanu. Rozłóż w niej sałaty, a następnie poukładaj kwiaty z mozzarelli i szynki oraz zamarynowane oliwki.
Przed podaniem sałatkę polej przygotowanym dressingiem.
Do sałatki gorąco polecam chleb z dodatkiem oliwy z oliwek, z oliwkami z tego przepisu.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śliczna i kolorowa, bardzo elegancka! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie tylko smaczna ale i bardzo piękna!
OdpowiedzUsuńPóki co najciekawszy przepis zgłoszony do tego konkursu wg. mnie.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda i fajny pomysł :)
Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDrugie miejsce w mistrzostwach to też nie lada wyczyn. Trzeba patrzeć na życie od takiej strony, widzieć szklankę do połowy pełną ;)
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się jednym kwiatkiem.
Wygrali z Niemcami i za to są dla mnie nr 1 :)
OdpowiedzUsuńWalczyli dzielnie:)
Piękne. Normalnie już oczami się najadłem :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka :)
OdpowiedzUsuńJest w niej wszystko, za czym przepadam :)
Cudenko
OdpowiedzUsuńpiękna!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
przede wszystkim bardzo ladnie sie prezentuje, ale w smaku tez na pewno jest smaczna:)
OdpowiedzUsuńJest cudowna! Pięknie się prezentuje i chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńextra pomysł z tym parmezanem! baaardzo mi się podoba!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiłe słowa :)
OdpowiedzUsuńśliczna sałatka :)
OdpowiedzUsuń