poniedziałek, 2 lipca 2012

Sałatka VIVA ITALIA






Długo zastanawiałam się jak nazwać tą sałatkę. Pomyślałam, że pierwsza myśl najlepsza i nazwałam ją po prostu: VIVA ITALIA (dzisiaj tak na pocieszenie Włochów;)) Sałatka ta, to kompozycja świeżych sałat z rukolą, kwiatami wykonanymi z mango, mozzarelli i szynki parmeńskiej, z dodatkiem marynowanych oliwek. Całość podana na "miseczce" z Parmezanu z dressingiem oliwnym z mango...
Sałatka ta to prawdziwa przyjemność - dla oczu i podniebienia.
Gorąco polecam :)



SKŁADNIKI:
mix sałat z rukolą
1 kulka mozzarelli
1 dojrzałe mango
100 g szynki parmeńskiej w plastrach
marynowane oliwki zielone i czarne
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek MONINI extra vergine Classico
50 g tartego parmezanu
dressing:
100 ml zmiksowanego mango
100 ml wody
60 ml oliwy z oliwek MONINI extra vergine Delicato
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
1/2 papryczki chilli


MARYNOWANE OLIWKI:
Oliwki zielone i czarne umieść w miseczce. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Oliwę z oliwek MONINI extra vergine Classico wymieszaj z czosnkiem i posiekaną pietruszką. Przygotowana marynatą zalej oliwki. Wsadź do lodówki na minimum 2 godziny.
TALERZYK Z PARMEZANU:
Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Na papier wysyp starty parmezan, tworząc koło o średnicy jakiej ma być twój "talerz" z sera. Papier delikatnie przełóż do mikrofalówki i podgrzej około 2 minut - do całkowitego rozpuszczenia się sera. Możesz także użyć w tym celu piekarnika.
Rozpuszczony parmezan przełóż na odwróconą do góry dnem miskę i pozostaw do przestygnięcia:


DRESSING:
Papryczkę chilli obierz i usuń z niej pestki.
Wszystkie składniki dressingu umieść w misie blendera i zmiksuj na jednolity, lśniący sos.

Mango i mozzarellę pokrój w bardzo cienkie plastry.
Na plastrze mango połóż plaster mozzarelli i zwiń w rulon. Tak przygotowanego "kwiatka" owiń plastrem szynki parmeńskiej.
Na płaskim talerzu lub desce umieść "miseczkę" z Parmezanu. Rozłóż w niej sałaty, a następnie poukładaj kwiaty z mozzarelli i szynki oraz zamarynowane oliwki.
Przed podaniem sałatkę polej przygotowanym dressingiem.

Do sałatki gorąco polecam chleb z dodatkiem oliwy z oliwek, z oliwkami z tego przepisu.

SMACZNEGO :)






15 komentarzy:

  1. Śliczna i kolorowa, bardzo elegancka! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko smaczna ale i bardzo piękna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Póki co najciekawszy przepis zgłoszony do tego konkursu wg. mnie.
    Przepięknie wygląda i fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Drugie miejsce w mistrzostwach to też nie lada wyczyn. Trzeba patrzeć na życie od takiej strony, widzieć szklankę do połowy pełną ;)
    Poczęstuję się jednym kwiatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygrali z Niemcami i za to są dla mnie nr 1 :)
    Walczyli dzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne. Normalnie już oczami się najadłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała sałatka :)
    Jest w niej wszystko, za czym przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przede wszystkim bardzo ladnie sie prezentuje, ale w smaku tez na pewno jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest cudowna! Pięknie się prezentuje i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. extra pomysł z tym parmezanem! baaardzo mi się podoba!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za przemiłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń