czwartek, 26 lipca 2012
Zupa z kurek
Dla mnie w sezonie kurkowym zawsze musi być zupa z kurek - tym razem w postaci kremu. Delikatna i aromatyczna, bardzo nam smakowała. Podałam ją z grzankami przypieczonymi na masełku i posypałam tartym Parmezanem. Polecam !
PRZYPOMINAM O KONKURSIE!!! SZCZEGÓŁY TUTAJ!
SKŁADNIKI:
1 litr bulionu grzybowego
kilka suszonych grzybów
1 mała cebulka
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
6 pieczarek
250 g świeżych kurek
kilka listków świeżego rozmarynu
sól i pieprz
kilka łyżek śmietanki
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Grzyby oczyść, pieczarki pokrój w plastry.
W garnku do zupy rozgrzej 1 łyżkę oliwy wraz z 1 łyżką masła. Wrzuć połowę posiekanej cebuli i zeszklij, dorzuć suszone grzyby. Wymieszaj i zalej bulionem grzybowym. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pozostałą część cebulki i listki rozmarynu. Zeszklij i dodaj pieczarki i kurki. Wymieszaj i podduś na średnim ogniu około 4-5 minut.
Grzyby i cebulę z patelni dodaj do gotującego wywaru (ja zostawiłam kilka kurek do dekoracji) i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj, dopraw do smaku i zapraw śmietanką lub mlekiem.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepyszna, jedna z ulubionych! Najlepszego Anno! Buziaki!
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :*
UsuńPiękna ta zupka! jeszcze takiej nie robiłam w tym sezonie, więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPiękna zupa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam ten krem! dla mnie to również podstawa w kurkowym sezonie:)
OdpowiedzUsuńKochana, chyba w weekend będę musiała jechać na grzyby. Kusisz;)
OdpowiedzUsuńJa chcę na grzyby! Niestety ceny kurek na straganach trochę mnie przerażają, więc je tak oglądam, ale jakoś nie mam śmiałości kupić
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego:)
OdpowiedzUsuńA zupa z kurek....zachęca:) Chyba będę musiała się wybrać na stragan:)
u mnie na obiad dziś też kurki ;) ale mam ich za mało na taką zupkę
OdpowiedzUsuńMezczyzna wlasnie dzwonil z wiadomoscia, ze wiezie mi duuuuzy pojemnik kurek, wiec taka zupa bedzie na pewno!
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka, na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie też kurki...
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa!
A ja nigdy nie jadłam takiej zupy.Zapowiada się smakowicie!:)
OdpowiedzUsuń