czwartek, 26 lipca 2012

Zupa z kurek




Dla mnie w sezonie kurkowym zawsze musi być zupa z kurek - tym razem w postaci kremu. Delikatna i aromatyczna, bardzo nam smakowała. Podałam ją z grzankami przypieczonymi na masełku i posypałam tartym Parmezanem. Polecam !

PRZYPOMINAM O KONKURSIE!!! SZCZEGÓŁY TUTAJ!


SKŁADNIKI:
1 litr bulionu grzybowego
kilka suszonych grzybów
1 mała cebulka
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
6 pieczarek
250 g świeżych kurek
kilka listków świeżego rozmarynu
sól i pieprz
kilka łyżek śmietanki



Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Grzyby oczyść, pieczarki pokrój w plastry.
W garnku do zupy rozgrzej 1 łyżkę oliwy wraz z 1 łyżką masła. Wrzuć połowę posiekanej cebuli i zeszklij, dorzuć suszone grzyby. Wymieszaj i zalej bulionem grzybowym. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pozostałą część cebulki i listki rozmarynu. Zeszklij i dodaj pieczarki i kurki. Wymieszaj i podduś na średnim ogniu około 4-5 minut.
Grzyby i cebulę z patelni dodaj do gotującego wywaru (ja zostawiłam kilka kurek do dekoracji) i gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj, dopraw do smaku i zapraw śmietanką lub mlekiem.

SMACZNEGO :)







15 komentarzy:

  1. Przepyszna, jedna z ulubionych! Najlepszego Anno! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta zupka! jeszcze takiej nie robiłam w tym sezonie, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ten krem! dla mnie to również podstawa w kurkowym sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, chyba w weekend będę musiała jechać na grzyby. Kusisz;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja chcę na grzyby! Niestety ceny kurek na straganach trochę mnie przerażają, więc je tak oglądam, ale jakoś nie mam śmiałości kupić

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego:)
    A zupa z kurek....zachęca:) Chyba będę musiała się wybrać na stragan:)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie na obiad dziś też kurki ;) ale mam ich za mało na taką zupkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Mezczyzna wlasnie dzwonil z wiadomoscia, ze wiezie mi duuuuzy pojemnik kurek, wiec taka zupa bedzie na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zupka, na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie też kurki...
    Wspaniała zupa!

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja nigdy nie jadłam takiej zupy.Zapowiada się smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń