środa, 4 lipca 2012

Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią





Moja faza tartowa ma się dobrze :)Tym razem w pysznej wersji z kurczakiem, młodym groszkiem i cukinią. Miłośnicy tart koniecznie powinni wypróbować. Pyszne zestawienie! Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
farsz:
2 piersi z kurczaka
200 g świeżego zielonego groszku
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
1/2 cukinii
2 dymki
2 jajka
200 ml śmietanki
3 łyżki startego Parmezanu lub Grana padano
świeże zioła: u mnie oregano i tymianek
oliwa


Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki.
Po wyznaczonym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia do tarty.
Farsz:
Kurczaka pokrój w małą kostkę, cukinie i cebulkę dymkę w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę wrzuć kurczaka i cebulkę i podsmaż. Podlej białym winem, wrzuć groszek i podduś około 6-7 minut. Następnie dodaj cukinie i podduś kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem,dodaj zioła.
W wysokim naczyniu wymieszaj jajka ze śmietanką i parmezanem, lekko posól i popieprz.
Ciasto na tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz około 10-12 minut. Po tym czasie nałóż farsz i zalej go śmietana z jajkami. Wyrównaj powierzchni i wsadź w powrotem do piernika. Tartę piecz około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudź 5 minut i podawaj.



17 komentarzy:

  1. wygląda pysznie! ja w ziemie też przechodziłam taką fazę tartową. Była u nas raz w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja faza ma się zawsze doskonale ;-)
    Tylko temperatura w kuchni mi ostatnio nie odpowiada. Ale skoro na zewnątrz tylko 20 stopni to chyba dobra pora upiec taką tartę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pięknie się prezentuje, że żal byłoby nie zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ona apetycznie wygląda - jestem ciekawa, czy chociaż trochę aromatu wina w niej zostaje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda, faza mi się podoba bo uwielbiam tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękność! tarta na słono:) i to z kurczakiem! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje przepisy z fazy tartowej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta jest jednym z moich ulubionych dań:) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pysznie się prezentuje, pomysł na tartę chodzi za mną już od jakiegoś czasu...

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ależ piękna! :) Musi smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubie tarty, a Twoja wyglada bardzo apetycznie. No forma mi sie bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja sie wpraszam na taka tarte!

    OdpowiedzUsuń
  13. Od razu jak zobaczyłam zdjęcia, zaczęłam zastanawiać się, co pysznego tarta ukrywa w środku... wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń