środa, 4 lipca 2012
Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią
Moja faza tartowa ma się dobrze :)Tym razem w pysznej wersji z kurczakiem, młodym groszkiem i cukinią. Miłośnicy tart koniecznie powinni wypróbować. Pyszne zestawienie! Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
farsz:
2 piersi z kurczaka
200 g świeżego zielonego groszku
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
1/2 cukinii
2 dymki
2 jajka
200 ml śmietanki
3 łyżki startego Parmezanu lub Grana padano
świeże zioła: u mnie oregano i tymianek
oliwa
Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki.
Po wyznaczonym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia do tarty.
Farsz:
Kurczaka pokrój w małą kostkę, cukinie i cebulkę dymkę w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę wrzuć kurczaka i cebulkę i podsmaż. Podlej białym winem, wrzuć groszek i podduś około 6-7 minut. Następnie dodaj cukinie i podduś kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem,dodaj zioła.
W wysokim naczyniu wymieszaj jajka ze śmietanką i parmezanem, lekko posól i popieprz.
Ciasto na tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz około 10-12 minut. Po tym czasie nałóż farsz i zalej go śmietana z jajkami. Wyrównaj powierzchni i wsadź w powrotem do piernika. Tartę piecz około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudź 5 minut i podawaj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda pysznie! ja w ziemie też przechodziłam taką fazę tartową. Była u nas raz w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńMoja faza ma się zawsze doskonale ;-)
OdpowiedzUsuńTylko temperatura w kuchni mi ostatnio nie odpowiada. Ale skoro na zewnątrz tylko 20 stopni to chyba dobra pora upiec taką tartę.
Tak pięknie się prezentuje, że żal byłoby nie zjeść ;)
OdpowiedzUsuńAleż ona apetycznie wygląda - jestem ciekawa, czy chociaż trochę aromatu wina w niej zostaje :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba koniecznie spróbować :)
UsuńŚlicznie wygląda, faza mi się podoba bo uwielbiam tarty:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńPiękność! tarta na słono:) i to z kurczakiem! Super:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy z fazy tartowej ;-)
OdpowiedzUsuńTarta jest jednym z moich ulubionych dań:) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńale pysznie się prezentuje, pomysł na tartę chodzi za mną już od jakiegoś czasu...
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Wow, ależ piękna! :) Musi smakować wspaniale:)
OdpowiedzUsuńintrygująca :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie tarty, a Twoja wyglada bardzo apetycznie. No forma mi sie bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńTo ja sie wpraszam na taka tarte!
OdpowiedzUsuńOd razu jak zobaczyłam zdjęcia, zaczęłam zastanawiać się, co pysznego tarta ukrywa w środku... wygląda super! :)
OdpowiedzUsuń