poniedziałek, 23 lipca 2012
Kurczak w jogurcie z sałatką z kiełków
Lekkie, letnie danie z kurczakiem w roli głównej. Bardzo proste do przygotowania, zdrowe i smaczne. Polecam!
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1/2 limonki
marynata:
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego lubczyku (może być suszony)
sól
pieprz
sałatka:
100 g kiełków soi
50 g kiełków rzodkiewki
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sosu sojowego
Marynata: do miseczki wlej jogurt, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i lubczyk. Posól i popieprz.
Kurczaka przetnij wzdłuż na paski o szerokości około 2-3 cm.
Kurczaka umieść w połowie przygotowanej marynaty (resztę marynaty przelej do słoiczka i odstaw), dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Po wyznaczonym czasie kurczaka nadziewaj na patyki do szaszłyków. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij, przełóż na talerze i podawaj z sosem i sałatką.
Sos: do reszty odłożonej marynaty wciśnij sok z 1/2 limonki i dokładniewymieszaj.
Sałatka: Kiełki i pestki dyni wymieszaj, polej sosem sojowym i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfajna, lekka propozycja i do tego ładnie podana!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Ale świetne danie! Następnym razem spróbuję zamarynować kurczaka w jogurcie. Pomysł - rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurczaka w jogurcie, koniecznie muszę spróbować tej sałatki. Miłego poniedziałku!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. A kurczak w jogurcie (szczególnie piersi) są moimi ulubionymi:) Chociaż z lubczykiem ich jeszcze nie przygotowywałam:)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie, a ten czosnkowo-ziolowy sos az tutaj mi zapachnial :)
OdpowiedzUsuńPyszne danko, bardzo ładnie podane. Pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda nadziany na te patyczki :)
OdpowiedzUsuńale mam teraz ochotę na coś tak pysznego i zdrowego! pycha!
OdpowiedzUsuń