wtorek, 24 lipca 2012
Placek ze śliwkami i kruszonką
Delikatne, miękkie i wilgotne - dla mnie takie właśnie powinno być ciasto drożdżowe z owocami. I ten placek taki był...ze śliwkami i dużą ilością kruszonki. Dla mnie idealny...
Przepis zaczerpnięty od Dorotuś . Doskonały. Polecam!
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniego mleka
CIASTO:
1 jajko
1 żółtko
1/4 kostki masła (63 gram)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego
1 kg śliwek
KRUSZONKA:
240 g mąki pszennej
140 g masła
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 gram)
Przygotować zaczyn: do miski włożyć drożdże i zasypać cukrem. Dodać mleko i mąkę. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia- zaczyn powinien podwoić objętość.
Masło roztopić w garnuszku i przestudzić.
Do zaczynu dodajemy kolejno: jajka, cukier,aromat,sól,mąkę, mleko i masło. Wszystko dokładnie wyrobić (polecam użycie do tego miksera).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać ciepłe masło i wyrobić. Zrobić kruszonkę.
Blachę 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wyłożyć wyrośnięte ciasto, powierzchnie wyrównać łyżką moczoną w wodzie.
Na cieście poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kończą się czerwśnie, zaczynają śliwki!:) uwielbiam lato!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
A do ciasta drożdżowego pasują wszystkie owoce:) Każdy ma swój urok:)
UsuńTo fakt, drozdzowe jest boskie z kazdymi owocami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńJuż takie robiłam i wiem, że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńMam w planach placek ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńtaak, ciasto drożdżowe to niebo!
OdpowiedzUsuńPatrząc na te śliwki nabrałem ochoty na knedle ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńCudny! Śliwki w ciastach też bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń