piątek, 20 lipca 2012
Zupa z krewetkami
Zupa z krewetkami oraz dorszem z dodatkiem ostrego sosu curry... Ciekawa propozycja dla wszystkich lubiących trochę egzotyczne smaki. Jadłam ją z ryżem, ale myślę, że równie dobrze może smakować z makaronem, świeżym pieczywem czy grzankami.
Dziecka nie udało mi się jednak przekonać do jej smaku - może lepiej, bo więcej było dla mnie :)) Polecam.
SKŁADNIKI:
1 filet z dorsza
150 g oczyszczonych krewetek
500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka ostrej pasty curry
1 łyżka oleju
świeżo zmielony pieprz
zmielona ostra i słodka papryka
opcjonalnie: kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczko kokosowe
W wysokim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i zrumień. Następnie wyjmij go z garnka, wrzuć krewetki i przesmaż 1 minutę na średnim ogniu. Krewetki zalej bulionem. Dodaj pokrojonego w kostkę dorsza i sos pomidorowy. Wszystko gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj pastę curry, dopraw pieprzem i papryką.
Dla złagodzenia smaku można dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubie takie rybne smaki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszne, uwielbiam zupy rybne z dodatkiem pomidorów! do rybnych trzeba po prostu dorosnąć:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Od jakiegoś czasu chodzi za mną zupa rybna, a konkretnie taki typowy brytyjski chowder z wędzonej ryby z kukurydzą. Chyba muszę się rozejrzeć za jakąś ładną wędzoną rybką :)
OdpowiedzUsuńKrewetki kocham w każdej postaci. Zupę rybną, nie mówiąc już o krewetkowej, nie jadłam jednak... nigdy. Pora to zmienić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Mrs.S.
Od dłuższego czasu mam ogromną ochotę na zupę z owocami morza. Bardzo smacznie wygląda...
OdpowiedzUsuń