piątek, 20 lipca 2012

Zupa z krewetkami



Zupa z krewetkami oraz dorszem z dodatkiem ostrego sosu curry... Ciekawa propozycja dla wszystkich lubiących trochę egzotyczne smaki. Jadłam ją z ryżem, ale myślę, że równie dobrze może smakować z makaronem, świeżym pieczywem czy grzankami.
Dziecka nie udało mi się jednak przekonać do jej smaku - może lepiej, bo więcej było dla mnie :)) Polecam.


SKŁADNIKI:
1 filet z dorsza
150 g oczyszczonych krewetek
500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka ostrej pasty curry
1 łyżka oleju
świeżo zmielony pieprz
zmielona ostra i słodka papryka
opcjonalnie: kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczko kokosowe


W wysokim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i zrumień. Następnie wyjmij go z garnka, wrzuć krewetki i przesmaż 1 minutę na średnim ogniu. Krewetki zalej bulionem. Dodaj pokrojonego w kostkę dorsza i sos pomidorowy. Wszystko gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj pastę curry, dopraw pieprzem i papryką.
Dla złagodzenia smaku można dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego.

5 komentarzy:

  1. Lubie takie rybne smaki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, uwielbiam zupy rybne z dodatkiem pomidorów! do rybnych trzeba po prostu dorosnąć:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Od jakiegoś czasu chodzi za mną zupa rybna, a konkretnie taki typowy brytyjski chowder z wędzonej ryby z kukurydzą. Chyba muszę się rozejrzeć za jakąś ładną wędzoną rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krewetki kocham w każdej postaci. Zupę rybną, nie mówiąc już o krewetkowej, nie jadłam jednak... nigdy. Pora to zmienić!
    Pozdrawiam,
    Mrs.S.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dłuższego czasu mam ogromną ochotę na zupę z owocami morza. Bardzo smacznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń