wtorek, 3 lipca 2012

Kruche ciastka owsiane




Kolejne z moich wypieków robionych podczas kolejnej bezsennej nocy. Miały być zwykłe, kruche ciastka, ale zabrakło mi mąki więc dodałam płatki owsiane i mąkę żytnią. Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie.
Proporcje podaję przybliżone więc trzeba mąkę podsypywać partiami ;)
Do tych ciastek na pewno powrócę jeszcze nie raz - smakowały wszystkim bez wyjątku :)


SKŁADNIKI:
220 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
150 g płatków owsianych
250 g masła
120 g cukru pudru
1 łyżka przypraw korzennych
1 jajko
1 żółtko



Z wszystkich składników zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. W razie konieczności (gdyby się kleiło zbyt mocno) podsyp lekko mąką. Uformuj kule, zawiń w folie spożywczą i wsadź do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmij, chwilę wyrób i rozwałkuj na wysypanym mąką stole na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj ciastka - ja robiłam to za pomocą szklanki - i układaj na wyłożonej papierem blaszce.
Gotowe ciasto wsadź do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut na zloty kolor.

SMACZNEGO :)






15 komentarzy:

  1. Angie, wiesz, co tygryski lubią najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, a co to za bezsenne noce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za takimi ciasteczkami, wiec chyba dobrze będzie wykorzystać chłodniejsze noce do wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nocne pieczenie ma w sobie jakas magie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko szkoda, że o 6.30 potem trzeba wstać do pracy ;)

      Usuń
  5. Ale pięknie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Angie, zdjęcia tez robiłaś w nocy?:)
    Ciasteczka wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W nocy mam tylko "pałera" na pieczenie, zdjęcia już przy dziennym świetle - jak dotrwają:)

      Usuń
  7. Wspaniały przepis :) Ja też uwielbiam piec ciasteczka nocą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i piękne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciastka owsiane najlepsze w każdej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Część mąki pszennej zamieniłam owsianą. Są przepyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń