wtorek, 31 lipca 2012

Wiśnie w syropie





Wspaniała i pyszna zaprawa na zimę. Pyszne wiśnie w słodkim syropie. Idealne do ciast, deserów, dekoracji tortów. Przepis pochodzi od mojej cioci, która robi te zaprawy od lat i wykorzystuje np. do przepysznego "brząca"... Takich wiśni nie znajdziecie w żadnym sklepie... gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
1 kg wiśni
ok. 400 g cukru



Wiśnie wydryluj, umieść w garnku i zasyp około 300 g cukru. Lekko przemieszaj, przykryj ściereczka i odstaw tak wiśnie na całą noc.
Następnego dnia odlej syrop z wiśni, a wiśnie przełóż do słoiczków - bez syropu.
Posyp je 2-3 łyżkami cukru, lekko postukaj słoiczkiem by cukier dostał się także na dno słoiczka. Odstaw na godzinę.
Po wskazanym czasie słoiczki dokładnie zakręć i krótko pasteryzuj - gotujemy je około 10 minut. Studzimy i chowamy przed domownikami, by dotrwały do zimy... :)




8 komentarzy:

  1. wyglądają obłędnie, aż "wychodzą" z tych fotografii:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Są wspaniałe, idealne do deserów, robię podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi ostatnio zostało trochę wiśni to wrzuciłem je do słoika i zalałem rumem, zobaczymy co z tego wyjdzie :) Mam tylko nadzieję, że nie było żadnych robaczywych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne wiśnie:) Aż się proszą o zjedzenie:)

      Usuń
  4. Dobry pomysł na dodatek do deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co zrobić z syropem?

    OdpowiedzUsuń