czwartek, 19 lipca 2012
Risotto z kurkami
Wracając znad morza kupiłam piękne i świeże kurki. Długi czas zastanawiałam się co z nimi zrobić by godnie rozpocząć sezon grzybowy :)
Ze względu na brak czasu wybór padł na risotto. To był doskonały wybór! Risotto było aromatyczne i pełne smaku...Rewelacja.
Sezon kurkowy uważam za rozpoczęty!
SKŁADNIKI:
300 g oczyszczonych kurek
150 g ryżu do risotto
2 łyżki masła
1 mała posiekana cebulka
lubczyk -świeży lub suszony
500 ml bulionu grzybowego (Użyłam Winiary bulion z grzybami leśnymi)
1/3 szklanki białego wina
oliwa
sól i pieprz
Masło rozpuść na patelni, dodaj ryż i lekko go podsmaż. Po chwili wlej wino i odparuj. Następnie zacznij stopniowo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlewamy.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj kurki. Podduś kilka minut mieszając od czasu do czasu. Dopraw sola i pieprzem.
Po około 12 minutach dodajemy do ryżu kurki, lubczyk i delikatnie mieszamy z ryżem.
Dusimy do momentu aż ryż będzie al dente, a bulion całkowicie odparuje
Doprawiamy do smaku ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
Doskonałe z kieliszkiem chłodnego, białego wina...
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
akurat pod mój smaczek przepis;) wczoraj przewertowałam stos różnych przepisów na kurki w różnym wydaniu:D
OdpowiedzUsuńAle pychota!
Prawdziwie godnie i smacznie zaczęłaś grzybowy sezon :)
OdpowiedzUsuńkurki zawsze i wszedzie, a szczegolnei z tym risotto.
OdpowiedzUsuńwspaniały początek grzybowego sezonu! u mnie wkrótce tarta z kurkami:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Muszę koniecznie wybrać się na grzyby. Kusisz!
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię kurek, ale wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńDodatek grzybów do risotto to chyba jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPiękne risotto! no i kurki...:)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Uwielbiam kurki, ale jak na razie nigdzie nie mogę ich znaleźć.
OdpowiedzUsuńW poznaniu i okolicach można je kupić właściwie wszędzie...taka pogoda to rosną...
Usuńbez wątpienia wyśmienite danie!
OdpowiedzUsuńMniam! Podoba mi się. Bardzo lubię kurki. :)
OdpowiedzUsuń