czwartek, 28 czerwca 2012

Mini muffinki z truskawkami




Muffiny to jedne z ulubionych wypieków mojego synka i często goszczą na naszym stole - są smaczne, pusdzyste, proste i szybkie. Tym razem wypiek był na biwak dla całej klasy pierwszaków. Synek tylko podsumował, że "pyszne jak zwykle :)".

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
110 g cukru
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
300 g truskawek
cukier demerara do posypania


W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Połącz oba naczynia razem razem. Na koniec dodaj truskawki - jeśli są duże przekrój na połowę.
Ciasto nałóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, każdą muffinkę posyp cukrem demerara. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 25 minut.
Poczekaj chwilę by lekko ostygły (trudne zadanie ;)), potem wyciągnij z formy i studź na kratce.

SMACZNEGO :)




9 komentarzy:

  1. Synek wie, co dobre :) Nie zdziwilabym sie, gdyby sam zjadl polowe przed biwakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kuszą te słodkie maluchy, ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że zamiast masła czy oleju (w większości przepisów) używasz jako "lepkiego" składnika jogurtu. muszę wypróbować ;-) ostatnio robiłam z truskawkami i białą czekoladą, ale za dużo było w nich słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też z reguły robię z jogurtem, te wyglądają bardzo apetycznie!

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie fajne, male babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może i mini, ale ja mam teraz maxi głoda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze słodkie drobiazgi :)

    OdpowiedzUsuń