sobota, 16 czerwca 2012

Deser truskawkowy z serkiem ricotta




Kolejna wariacja z truskawkami - tym razem w towarzystwie ricotty. Delikatne i mocno truskawkowe :) Polecam.


SKŁADNIKI:
200 ml śmietanki 36%
150 g serka ricotta
300 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
dekoracja: bita śmietana i truskawki


Galaretkę truskawkową rozpuść w 200 ml wody i ostudź.
Na dno salaterek wlej odrobinę galaretki i odstaw do zastygnięcia - pozostaw około 60 ml galaretki do kremu.
Truskawki wrzuć do misy blendera i zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do śmietanki dodaj ricottę i wymieszaj. Następnie dodaj mus truskawkowy, resztę galaretki i połącz wszystko razem.
Krem przelej do pucharków i schłodź w lodówce.
Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i truskawkami.
SMACZNEGO :)






7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z galaretką na dnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie desery. Pieknie sie prezentuje, a galaretka na dnie - faktycznie strzal w dziesiatke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajkowy deser, dla mnie najlepszy teraz :)

    OdpowiedzUsuń