poniedziałek, 18 czerwca 2012

Sernik truskawkowy na zimno








Jeden z ulubionych serników mojego dziecka i jeden z najlepszych serników na zimno jaki udało mi się zrobić. Smakował wszystkim bez wyjątku :). Lekki i mocno truskawkowy. Kwintesencja nadchodzącego lata. Polecam :)


SKŁADNIKI:
spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych w czekoladzie
70 g orzechów włoskich
60 g masła
masa:
400 g serka waniliowego (u mnie Danio)
220 g serka truskawkowego (Danio)
500 ml śmietanki kremowej 30%
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny
600 g truskawek
wierzch:
250 ml śmietanki kremowej 30%
1 op. śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
kilkanaście sztuk ładnych truskawek
listki mięty


Spód:
Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm.
Tortownicę wsadź do lodówki.
Masa serowa:
Truskawki umyj, osusz i obierz.
Żelatynę rozpuść w 1/3 gorącej wody i lekko przestudź.
W dużej misce umieść truskawki, serek, cukier i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. (kremówki nie ubijamy!). W razie konieczności dosłodź - ja miałam słodkie truskawki i ta ilość w zupełności wystarczyła.
Wlej letnią żelatynę, wymieszaj i wlej na ciasteczkowy spód.
Wsadź do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Gdy sernik stężeje ubij 250 ml śmietanki z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Rozsmaruj równo na powierzchni sernika i udekoruj truskawkami i listkami mięty.

SMACZNEGO :)





11 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Przepyszny serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski :) Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie wole te pieczone, ale na upaly nie ma jak sernik na zimno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda:)Chyba czas najwyższy na przygotowanie sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada obłędnie - moge kawałek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jego kremowa konsystencja przyciąga niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! Uwielbiam truskawki :).

    OdpowiedzUsuń