czwartek, 21 czerwca 2012

Pasta primavera




Makaron wiosenny czy już prawie letni to doskonały obiad na ciepłe dni. Makaron z mnóstwem warzyw w sosie pomidorowym. Lekkie i szybkie danie. Polecam :)


SKŁADNIKI:
125 g makaronu pełnoziarnistego
1/2 papryczki chilli
1/2 cebuli
150 g zielonego groszku (użyłam świeżego)
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 małej cukinii
1 puszka pomidorów lub 300 ml sosu ze świeżych pomidorów
1 łyżka dobrej oliwy
sól, pieprz, ulubione zioła
parmezan lub gran padano do posypania



Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź.
Cebule i papryczkę pokrój w drobna kostkę.
Papryki pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć papryczkę chilli oraz cebulkę i zeszklij. Po chwili dodaj paprykę oraz groszek i podsmaż około 5 minut. Następnie dodaj cukinię i pomidory z puszki czy sos pomidorowy. Warzywa duś razem około 10 - 15 minut, odparuj nadmiar płynu. Do warzyw dodaj ugotowany i odcedzony makaron, delikatnie wymieszaj i podgrzej razem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Przed podaniem posyp startym parmezanem




3 komentarze: