poniedziałek, 25 czerwca 2012

Aromatyczny ser w oliwie z oliwek








Ten weekend pod względem kulinarnym był bardzo pracowity, ale i bardzo efektywny.
Biały ser z dodatkiem oliwy jadłam pierwszy raz we Włoszech, z dodatkiem świeżego pieczywa. Zainspirowana przepisem z La Cucina Italiana na ser jogurtowy robiony w warunkach domowych postanowiłam wspomnieć ten smak...
Jednego jestem pewna - od dzisiaj w moim domu biały serek będę przygotowywać samodzielnie. Jest doskonałą bazą do dalszych, niekończących się eksperymentów kulinarnych.
Wersja ze świeżymi, aromatycznymi ziołami jest po prostu doskonała.
Pyszne serowe kulki, pachnące tymiankiem, rozmarynem i oregano, zatopione w delikatnej oliwie z oliwek firmy Monini.
Serki podałam z dodatkiem delikatnego, pszennego pieczywa.
Obłędne w smaku, ze wspaniałym aromatem ziół i doskonałej oliwy.
Danie czasochłonne, ale proste i niepowtarzalne... Koniecznie spróbujcie.


SKŁADNIKI:
500 g jogurtu naturalnego (koniecznie z zawartością tłuszczu powyżej 1,5%!)
świeże zioła ( u mnie oregano, tymianek, rozmaryn, melisa, bazylia i szczypiorek)
1 ząbek czosnku
sól
Oliwa z oliwek Monini extra vergine Delicato

gaza


Schłodzony jogurt naturalny dobrze wymieszaj.
Na sicie ułóż 2 warstwy gazy o małych oczkach, sito ustaw na garnku.
Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na około 12 godzin.




Po wskazanym czasie przełóż ser do miski. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane, ulubione zioła. Kilka listków ziół pozostaw do dekoracji. Posól do smaku i całość dokładnie wymieszaj.
Sito ponownie wyłóż gazą jak za pierwszym razem i nałóż do niego serek.
Ponownie wstaw ser do lodówki na kolejne 10 godzin.




Po upływie wskazanego czasu serek wyjmij z lodówki, przełóż do miseczki i wymieszaj. Z serka, rękami moczonymi w oliwie, formuj kulki i przekładaj do szklanki lub miseczki - ważne by naczynie było szklane.
Włóż odłożone wcześniej listki ziół i zalej Oliwą z oliwek Monini extra vergine Delicato.
Podawaj ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO :)







15 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł. Tak się zastanawiam, jak długo można by przechowywać taki serek zatopiony w oliwie i zamknięty szczelnie w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkowicie zanurzone w oliwie na pewno przez kilkanaście dni... Porcje zostawiłam w lodówce, by to sprawdzić i na pewno dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się i to bardzo! Zrobię sobie, a co! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie, geniuszku! wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł :). Uwielbiam takie domowe jedzonko. Koniecznie muszę spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudo! cierpliwość popłaca:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, muszę spróbować :) Robiłem kiedyś ser z mleka, też był pyszny. Tylko to czekanie, robiąc taki domowy ser najchętniej zjadłbym go od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Największe gratulacje !!! wracasz do Italii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Na Południu jeszcze nie byłam ;)

      Usuń
  9. gratulacje ;) coś ostatnio szalejesz w konkursach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) coraz bardziej lubię to szaleństwo;)

      Usuń
  10. gratulacje Aniu:) cieszę się razem z Tobą:) a z przepisu na pewno wkrótce skorzystam, gdyż uwielbiam takie sery:)

    uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci z całego serca :)

      Usuń