poniedziałek, 11 czerwca 2012
Królik w sosie pomidorowym
Królik na dobre już zagościł w mojej kuchni. Tym razem proponuje wersję, która bardzo zasmakowała mojemu synkowi. Mięso podałam z pyzami na parze i gotowana jarzynką. Koniecznie spróbujcie! :)
SKŁADNIKI:
1 sprawiony królik ok. 1,5 kg
Marynata:
250 ml czerwonego wina
250 ml wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka tymianku
2 liście laurowe
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki mąki pszennej
oliwa
150 ml bulionu warzywnego
2 puszki pomidorów (lub około 600 g świeżych, bez skóry)
Mięsko królika obrać z błon, umyć i osuszyć. Pokroić na 6 porcji.
Marynata: w misce wymieszać wino z wodą, Czosnek obrać i pokroić w plasterki, dodać do marynaty: czosnek, liście laurowe, tymianek i pieprz, Włożyć porcje mięsa i marynować w chłodnym miejscu przez 24 godziny.
Mięso wyjąć, osuszyć, lekko posypać mąką.
Mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron i lekko podlać bulionem.
Po kwadransie wrzucić pomidory i dusić około 40 minut pod przykryciem.
Mięso wyjąć na półmisek, sos pomidorowy lekko zredukować, w razie konieczności zmiksować blenderem na jednolity sos i zagęścić. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Królika polać przygotowanym sosem i podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy pomysł na królika :)
OdpowiedzUsuńChetnie bym sprobowala, musze tylko upolowac gdzies krolika :)
OdpowiedzUsuń