piątek, 1 czerwca 2012

Risotto ze szparagami


Risotto ze szparagami robione w 100% przez moją Drugą Połowę. Mój jedyny wkład w potrawę to kupienie szparagów ;) A risotto było przepyszne!
Przepis pochodzi z tej strony . Danie proste do wykonania, a efekt naprawdę wspaniały. Polecam!


SKŁADNIKI:
250 g zielonych szparagów
0,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy extra vergine
1/2 cebuli
160 g ryżu do risotto
20 g parmezanu (2 łyżki)
szczypta soli



Szparagi dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń białą część łodygi.
Obetnij główki szparagów. a reszte łodygi pokrój w kawałki o grubości 3-4 mm.
Podgrzej bulion. Cebulkę pokrój w kosteczkę.
W garnku do zupy rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekane szalotki i zeszklij. Dodaj kilka łyżek bulionu i szczyptę soli, a następnie dodaj szparagi, wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut.
Po upływie czasu podnieś wyjmij główki szparagów z garnka i odparuj nadmiar płynu.
następnie dodaj ryż i lekko go przesmaż.
Ryż podlej szklanką bulionu (4-5 łyżek wazowych) i gotuj ryż wg czasu wskazanego na opakowaniu ryżu ( z reguły jest to około 15 minut).
Gdy ryż wchłonie bulion podlewaj go ponownie, mieszając od czasu do czasu. Ryż nie może być suchy.
2 minuty przed końcem gotowania ryżu, dodaj parmezan i główki szparagów.
Dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, pozostaw na minutę i podawaj.
SMACZNEGO :)



11 komentarzy:

  1. Pyszności!
    U mnie nie ma sezonu szparagowego bez risotto.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, muszę zrobić w ten weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale my podobnie działamy! Też robiłam risotto ze szparagami niedawno. Na Dzień Mamy. Pyszne, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie! I tez zawsze robie w sezonie szparagowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie risotto to obowiązek sezonu szparagowego, najlepsze robi mój mąż :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś z tym jest, że mężczyźnie robią najlepsze risotto...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakbyś kupiła kiepskie szparagi na pewno nie byłoby takie smakowite ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie dzis tez ale z bialymi szparagami! jaki zbieg okolicznosci!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pysznie wygląda! Lubię szparagi,szczególnie zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Bardzo się cieszę, że Cię odkryłam :)

    OdpowiedzUsuń