czwartek, 14 czerwca 2012

Tarta z krewetkami, cukinią i ananasem





Faza tartowa mnie nie odpuszcza :) Tym razem z lekko słodkawym dodatkiem świeżego ananasa, ale do połączenie tego owocu z krewetkami jest po prostu genialne.
Tarta jest po prostu wspaniała.... Polecam :)



SKŁADNIKI:
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g startego parmezanu lub grana padano
nadzienie:
1 mała cebula
1/2 papryczki chilli
250 g obranych krewetek
2 grube plastry świeżego ananasa(lub 4-5 plastrów z puszki)
1/2 cukinii
ok. 125 g zielonego groszku (użyłam z puszki)
1/4 szklanki białego wina
300 g ricotty
2 jajka
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz


Mąkę połącz z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniataj, dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut.
Cukinie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki, ananasa pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na pozostałym maśle, dodaj posiekaną papryczkę. Po chwili dodaj krewetki i cukinię, podlej winem i duś około 5 minut. Dodaj groszek,ananasa, wymieszaj i odparuj nadmiar płynu.
Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem i śmietanką. Masę jajeczno - serową wymieszaj z przygotowanym nadzieniem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm, dobrze wyklej boki tarty.
Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Po upieczeniu tartę odstaw na 5 minut i podawaj.





10 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie, tarty z krewetkami nie jadłam, więc z przepisu koniecznie muszę skorzystać!. Ciekawi mnie ten ananas, czy bardzo jest wyczuwalny? Pytam ponieważ za nim nie przepadam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ananas dodał słodkiego posmaku i dla mnie połączenie ananasa i krewetek jest genialne, ale bez problemu można z niego zrezygnować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wprawdzie slodkie, owocowe dodatki w wytrawnych daniach to nie calkiem moja bajka, ale musze przyznac, ze tarta wyglada bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę w końcu opracować przepis na tartę bezglutenową. Próbuje i próbuję ale ciężko idzie;)

      Usuń
    2. To ja mam już pewien pomysł...:)I dam znać jak go zrealizuję

      Usuń
  5. Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam! I zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. No wyśmienicie wygląda.Skonsumowałabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe połączenie:)
    wygląda jak quiche:P

    OdpowiedzUsuń