czwartek, 14 czerwca 2012
Tarta z krewetkami, cukinią i ananasem
Faza tartowa mnie nie odpuszcza :) Tym razem z lekko słodkawym dodatkiem świeżego ananasa, ale do połączenie tego owocu z krewetkami jest po prostu genialne.
Tarta jest po prostu wspaniała.... Polecam :)
SKŁADNIKI:
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g startego parmezanu lub grana padano
nadzienie:
1 mała cebula
1/2 papryczki chilli
250 g obranych krewetek
2 grube plastry świeżego ananasa(lub 4-5 plastrów z puszki)
1/2 cukinii
ok. 125 g zielonego groszku (użyłam z puszki)
1/4 szklanki białego wina
300 g ricotty
2 jajka
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz
Mąkę połącz z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniataj, dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut.
Cukinie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki, ananasa pokrój w kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na pozostałym maśle, dodaj posiekaną papryczkę. Po chwili dodaj krewetki i cukinię, podlej winem i duś około 5 minut. Dodaj groszek,ananasa, wymieszaj i odparuj nadmiar płynu.
Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem i śmietanką. Masę jajeczno - serową wymieszaj z przygotowanym nadzieniem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm, dobrze wyklej boki tarty.
Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Po upieczeniu tartę odstaw na 5 minut i podawaj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda niesamowicie, tarty z krewetkami nie jadłam, więc z przepisu koniecznie muszę skorzystać!. Ciekawi mnie ten ananas, czy bardzo jest wyczuwalny? Pytam ponieważ za nim nie przepadam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnanas dodał słodkiego posmaku i dla mnie połączenie ananasa i krewetek jest genialne, ale bez problemu można z niego zrezygnować :)
OdpowiedzUsuńWprawdzie slodkie, owocowe dodatki w wytrawnych daniach to nie calkiem moja bajka, ale musze przyznac, ze tarta wyglada bajecznie!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu opracować przepis na tartę bezglutenową. Próbuje i próbuję ale ciężko idzie;)
UsuńTo ja mam już pewien pomysł...:)I dam znać jak go zrealizuję
UsuńNo wyśmienicie wygląda.Skonsumowałabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńapetyczna!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak quiche:P