wtorek, 5 czerwca 2012

Tort biedronka





Tort upieczony na Dzień Dziecka. Tort bardzo czasochłonny, ale efekt był tego wart. Dzieciom się podobał i bardzo smakował. Był pyszny, lekki, mocno owocowy i zniknął w ciągu jednego dnia.
Pomysł na dekorację znalazłam w grafice Google, a przepis na ciasto i kremy to już własna improwizacja. I powiem dumnie - bardzo udana :) Gorąco polecam!



SKŁADNIKI:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3-4 łyzki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. galaretki truskawkowej
1 op. galaretki cytrynowej
500 g truskawek
1 op. żelatyny
800 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
ok. 12 łyżek cukru pudru
1 op. śmietan-fix
12 herbatników (typu bebe)
czekoladki do dekoracji



Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie kolejno dodawaj żółtka. Mąki wymieszaj razem i proszkiem i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.Na koniec dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Biszkopt wylej na wysmarowana tłuszczem tortownicę (ok. 24cm) i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut - piecz do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudź.
Galaretkę truskawkową rozpuść w 200 ml gorącej wody i przestudź. Kilkoma łyżkami galaretki posmaruj biszkopt i wsadź do lodówki.
Ok. 300 gram truskawek zmiksuj blenderem z 2 łyżkami cukru pudru - duże i ładne truskawki zostaw do dekoracji tortu.
Do zmiksowanych truskawek wlej około 100 ml pozostałej galaretki i odstaw.
1 pełną łyżkę żelatyny rozpuść w gorącej wodzie.
400 ml śmietanki zmiksuj, gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj około 3 łyżek cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj 250 g serka mascarpone i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek sera. Dodaj przestudzoną żelatynę, następnie zmiksowane truskawki z galaretką. Masę wymieszaj dokładnie i wylej na biszkopt. Wsadź do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuść w 200 ml gorący wody i ostudź.
Kilka truskawek pokrój na plasterki.
1 łyżkę żelatyny rozpuść w gorącej wodzie.
200 ml śmietanki zmiksuj, po koniec dodaj 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj kolejne 250 g serka mascarpone - dokładnie zmiksuj, następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i 100 ml przestudzonej galaretki cytrynowej. Wymieszaj dokładnie.
Na masie truskawkowej ułóż plasterki truskawek, a nich herbatniki. Następnie wlej masę śmietankowo - cytrynową. Wyrównaj powierzchnię i wsadź do lodówki do zastygnięcia na minimum 3 godziny.
Po wskazanym czasie 200 ml śmietanki ubijaj mikserem, dodaj 2 łyżki cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Śmietanką posmaruj wierzch i boki tortu.
Truskawki pokrój na plasterki. By zrobić biedronce skrzydełka, układaj truskawki jak dachówki, by lekko na siebie nachodziły. Oczy i czułki zrób z pralinek, paluszków czy cukierków. Boki tortu obsypałam pokruszoną czekoladą (zostały mi zajączki i jajka z czekolady po Wielkanocy;)).
Skrzydełka biedronki posmaruj delikatnie, za pomocą pędzelka, resztką galaretki cytrynowej - dzięki temu truskawki dłużnej zachowują ładny i świeży wygląd.
Tort schładzaj w lodówce prze kolejne minimum 2 godziny.

PYSZNY, A DZIECI BYŁY ZACHWYCONE :)




13 komentarzy:

  1. Śliczny, dobrze" muz z oczu patrzy" chętnie skusiłabym się na kawałek, no może dwa takiego tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. gdy się patrzy na ten tort, to się uśmiecha.:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze i czasochlonny, ale za to jaki efektowny! Cos mi sie zdaje, ze siegne po inspiracje do ciebie, kiedy bede robic tort dla siostrzenicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczo wygląda, podrzucę ten przepis swojej mamie, na nastepny Dzień Dziecka będzie wiedziała co mi zrobić :D ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. przeurocza Twoja biedronka :)
    oczy wyglądają jakby były z toffifee :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest absolutnie prześliczny! Sama byłabym zachwycona, gdyby mi ktoś zrobił taki tort :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka piękna biedronka! Wspaniały torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Absolutnie piękny. Nie dziwię się, ze dzieciom się podobał i myślę że nie tylko im.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda rewelacyjnie, zapraszam na konkurs na moim blogu
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/konkurs-kulinarny-zapraszamy_12.html

    OdpowiedzUsuń