czwartek, 21 czerwca 2012

Papardelle ze szpinakiem i łososiem



Pyszne i proste. Wykwintne, lekkie i pełne smaku. Jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Wspaniałe papardelle z młodym szpinakiem i aromatycznym łososiem...
Polecam wszystkim!


SKŁADNIKI:
200 g makaronu papardelle
120 g świeżego szpinaku
100 g łososia wędzonego w plastrach
3 łyżki serka ricotta
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku




Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę dobrej oliwy, wrzuć ząbek czosnku i podsmaż. Gdy zbrązowieje wyjmij go widelcem z patelni i wrzuć umyty i osuszony szpinak. Podsmaż chwilę by "zwiędł", posól i popieprz. Dodaj pokrojonego w paski łososia i ricottę, wymieszaj.
Do szpinaku dodaj makaron i bardzo delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.

SMACZNEGO :)




11 komentarzy:

  1. Uwielbiam! mogłabym jeść takie danie dosłownie codziennie i pewnie nigdy by mi się nie znudziły! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Na taki obiad mam dzisiaj ochote!

    OdpowiedzUsuń
  3. O a u mnie na obiad papardelle z pesto szpinakowym będzie! Uwielbiam takie frykasy!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!!! uwielbiam ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie, coś pysznego..

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podobne danie robię, ale zamiast riccotty daje jogurt naturalny;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, to jest pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń