czwartek, 21 czerwca 2012

Papardelle ze szpinakiem i łososiem



Pyszne i proste. Wykwintne, lekkie i pełne smaku. Jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Wspaniałe papardelle z młodym szpinakiem i aromatycznym łososiem...
Polecam wszystkim!


SKŁADNIKI:
200 g makaronu papardelle
120 g świeżego szpinaku
100 g łososia wędzonego w plastrach
3 łyżki serka ricotta
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku




Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę dobrej oliwy, wrzuć ząbek czosnku i podsmaż. Gdy zbrązowieje wyjmij go widelcem z patelni i wrzuć umyty i osuszony szpinak. Podsmaż chwilę by "zwiędł", posól i popieprz. Dodaj pokrojonego w paski łososia i ricottę, wymieszaj.
Do szpinaku dodaj makaron i bardzo delikatnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.

SMACZNEGO :)




11 komentarzy: