środa, 20 czerwca 2012

Szybkie i puchate racuchy z sosem truskawkowym






Uwielbiamy racuchy, puszyste i delikatne - jak najlepsze pączki. Problem w tym, że zawsze robienie ich, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta bardzo skutecznie mnie zniechęcało do ich robienia.Postanowiłam przećwiczyć wersję ekspresową i wiecie co? Są równie pyszne i puchate jak przy długotrwałym wyrastaniu! Tą wersje będziemy robić przy każdej nadarzającej się okazji. Prosto, szybko i przepysznie!


SKŁADNIKI:
350 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
1 jajko
sos:
250 g truskawek
2 łyżki cukru
150 g wody
1 kisiel truskawkowy Słodka Chwila


Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, pokruszone drożdże, cukier i mleko. Całość zmiksuj mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodaj jajko i mikserem wyrób gładkie i jednolite ciasto.
Miskę z ciastem umieść w drugiej misce lub zlewie z ciepłą wodą i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Patelnie mocno rozgrzej, wlej niedużą ilość oleju i nakładaj łyżką racuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładaj na ręczniki papierowe, by wchłonęły tłuszcz.
Truskawki pokrój na połówki i na ćwiartki, zalej wodą i zagotuj. Posłodź. Zdejmij z ognia i wsyp kisiel. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Gotowe racuchy polej sosem truskawkowym - i od razu zostaw sobie jeden racuch na talerzu, bo jak podasz rodzinie to się już nie załapiesz;)






13 komentarzy:

  1. Sprawdzi się na szybki obiad, chętnie skorzystam :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och cudnie - rozwiązany problem na dzisiejsze papu :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się ciesze, że się spodobały i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie puchate1 Moze zrobie na weekendowe sniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. ale puchate:D

    Zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam. A jakie piękne one u Ciebie mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam...:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję bardzo :) To to nigdy lub dawno nie jadł zapraszam do Poznania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na ile porcji mniej więcej starczyło? Są cudne, zrobię takie rodzince na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam to wyszło około 7-8 sztuk. Z tej porcji starczyło na śniadanko dla 2 dorosłych i jednego mniejszego Łakomczuszka :)

      Usuń
    2. Zrobiłam. Były przepyszne, cała rodzinka się zajadała :)

      Usuń
    3. Dziękuję oczywiście za przepis!:)

      Usuń