środa, 20 czerwca 2012
Szybkie i puchate racuchy z sosem truskawkowym
Uwielbiamy racuchy, puszyste i delikatne - jak najlepsze pączki. Problem w tym, że zawsze robienie ich, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta bardzo skutecznie mnie zniechęcało do ich robienia.Postanowiłam przećwiczyć wersję ekspresową i wiecie co? Są równie pyszne i puchate jak przy długotrwałym wyrastaniu! Tą wersje będziemy robić przy każdej nadarzającej się okazji. Prosto, szybko i przepysznie!
SKŁADNIKI:
350 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
1 jajko
sos:
250 g truskawek
2 łyżki cukru
150 g wody
1 kisiel truskawkowy Słodka Chwila
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, pokruszone drożdże, cukier i mleko. Całość zmiksuj mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodaj jajko i mikserem wyrób gładkie i jednolite ciasto.
Miskę z ciastem umieść w drugiej misce lub zlewie z ciepłą wodą i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Patelnie mocno rozgrzej, wlej niedużą ilość oleju i nakładaj łyżką racuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładaj na ręczniki papierowe, by wchłonęły tłuszcz.
Truskawki pokrój na połówki i na ćwiartki, zalej wodą i zagotuj. Posłodź. Zdejmij z ognia i wsyp kisiel. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Gotowe racuchy polej sosem truskawkowym - i od razu zostaw sobie jeden racuch na talerzu, bo jak podasz rodzinie to się już nie załapiesz;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sprawdzi się na szybki obiad, chętnie skorzystam :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńOch cudnie - rozwiązany problem na dzisiejsze papu :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że się spodobały i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńCudnie puchate1 Moze zrobie na weekendowe sniadanie?
OdpowiedzUsuńale puchate:D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie;)
Dawno nie jadłam. A jakie piękne one u Ciebie mniam:)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam...:(
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) To to nigdy lub dawno nie jadł zapraszam do Poznania :)
OdpowiedzUsuńracuchy - cudo :)
OdpowiedzUsuńNa ile porcji mniej więcej starczyło? Są cudne, zrobię takie rodzince na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam to wyszło około 7-8 sztuk. Z tej porcji starczyło na śniadanko dla 2 dorosłych i jednego mniejszego Łakomczuszka :)
UsuńZrobiłam. Były przepyszne, cała rodzinka się zajadała :)
UsuńDziękuję oczywiście za przepis!:)
Usuń