czwartek, 28 czerwca 2012
Sałatka z owoców morza
Sałatka do wielbicieli owoców morza, prosta i aromatyczna. Można kupić już gotowe, zamarynowane owoce morza i wtedy pomijamy pierwszy etap. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 cienko pokrojone ząbki czosnku
1 lampka białego wina
½ pęczka natki pietruszki
1 cytryna
200 g mieszanych owoców morza
1/4 sałaty lodowej
oliwki
pomidorki koktajlowe
dressing:
1 łyżka koperku
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie, dodaj owoce morza i marynuj przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjmij z marynaty i odsącz.
Składniki dressingu umieść w słoiczku, dokładnie zakręć i potrząsaj nim przez kilkanaście sekund.
Zamarynowane owoce morza ułóż na talerzu razem z 1/4 sałaty lodowej, oliwkami i przekrojonymi na pół pomidorkami. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem i podawaj.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smakowite i ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Oliwki, jestem fanką oliwek:) Dlatego mówię TAK tej sałatce:P)
OdpowiedzUsuńZ chęcią przygotuje ową sałatkę.
OdpowiedzUsuńCzy do sałatki można dodać łososia? Nie ukrywam, że za małżami i przegrzebkami nie przepadam... Jeśli tak, to w jaki sposób go przygotować? Chciałbym nabyć łososia naprawdę dobrej jakości. Czy do takich zalicza się łosoś dostępny w ofercie firmy https://mowisalmon.pl/produkty/?
OdpowiedzUsuń