środa, 27 czerwca 2012
Wspaniały chleb z oliwkami
Próbowaliście kiedyś coś gotować dla rodowitego Włocha?
Jeśli tak to wiecie jak trudne jest to zadanie. Jeśli usłyszcie od niego mruczenie przy pierwszym kęsie to znaczy, ze zrobiliście coś naprawdę wybitnego i ponadprzeciętnego... Czy to wystarczy na zareklamowanie tego chleba? :)
Muszę się pochwalić, bo wyszedł rewelacyjny - puszysty i delikatny, w smaku lekko przypominający focaccię. Miękka skórka, delikatny zapach oliwy z oliwek i zielone oliwki w środku... Wspaniały to najskromniejsze słowo ;) Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
430 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
8 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek np. Monini extra vergine Classico
ok. 20 zielonych oliwek bez pestek
sól morska
oliwa do smarowania
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlać wodę i wyrabiać ciasto za pomocą miksera - jest lejące.
Gdy składniki dobrze się połączą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, dodać zielone oliwki, jeszcze raz wymieszać i przełożyć do tortownicy. Powierzchnie wyrównać łyżką moczoną w wodzie.
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 20 minutach wysunąć chleb i posmarować z wierzchu oliwą i posypać gruboziarnista solą. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.
Chleb jest fantastyczny i nawet na drugi dzień nic nie traci na smaku i elastyczności.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękny chlebuś! Taki wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuńChleb wspaniały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoskie wypieki.
Dla Włocha nie gotowałam,ale widziałam jak gotuje Włoch.
Poezja!
Ten chleb jest cudowny!
OdpowiedzUsuńSkoro nawet rodowitemu Wlochowi smakowal, to koniecznie bede musiala go wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńRobię również z oliwkami, ale troszkę inny. Chętnie wypróbuję także Twój przepis;)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda wspaniale, lubię domowe pieczywo i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! przepis zapisany, napewno upiekę!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Muszę spróbować koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, musi genialnie smakować :)
OdpowiedzUsuńczyzby Ciebie spotkało, by pichcić dla Włocha?
OdpowiedzUsuńmyślę, że był zachwycony taką focciacią!
cudny chlebuś:) pychota
OdpowiedzUsuńOch, wspaniały chleb! Z oliwkami,mniam, rewelacja!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Faktycznie wspaniały :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę wygląda wspaniale :) uwielbiam oliwki, ach, jak cudownie Ci wyrósł! :)
OdpowiedzUsuń