wtorek, 19 czerwca 2012

Biszkopt z patelni z sosem czereśniowym



Macie czasem tak, że budzicie się rano o mówicie: "mam ochotę na coś lekkiego, słodkiego i pysznego". Mi się to zdarza :)Nie chciałam znów pancakesów czy naleśników. Pomyślałam o omlecie biszkoptowym i wzięłam się do dzieła :)
Ciasto jak na biszkopt tyle, że nie z piekarnika, ale w 5 minut z patelni.
Doskonałe, syte i jednocześnie lekkie. Słodkie i pyszne. Do tego ukochane czeresnie w delikatnym kisielu. Pycha! Polecam gorąco!



SKŁADNIKI:
ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sos:
szklanka wydrylowanych czereśni
ok.150 ml wody
2 łyżki kisielu wiśniowego
2 łyżki cukru


Sos:
Wydrylowane czereśnie zalej wodą i zagotuj. Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut. 2 łyżki kisielu rozpuść w 1/4 szklanki widy i wlej do kompotu czereśniowego, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do zgęstnienia sosu. Odstaw z ognia.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w wysokim naczyniu i ubij na sztywną piane ze szczyptą soli. Nadal miksując dodaj żółtka, a następnie delikatnie wmieszaj cukier i wymieszane mąki z proszkiem.
Patelnie (najlepsza jest płaska do naleśników) mocno rozgrzej i wlej ciasto biszkoptowe. Jeśli masz dobra patelnie, nie potrzeba tłuszczu.
Gdy ciasto się zetnie bardzo ostrożnie przewróć go na druga stronę - ja użyłam 2 szerokim łopatek do obrócenia.
Usmażony biszkopt przełóż na talerz i podawaj z przygotowanym sosem.
Polecam!




11 komentarzy:

  1. Znam ten sposób przygotowania szybkiego biszkoptu
    :) Z tą różnicą, że u nas robi się go wytrawnie, bez cukru;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w Akcji w czereśniowym Raju "D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, ze miewam. I to dosc czesto. Niestety, rano zwykle mam 15 minut na wszystko, wlacznie ze sniadaniem - i juz musze wychodzic z domu... Za to w weekendy nadrabiam - i pewnie predzej czy pozniej przyrzadze taki biszkopt z patelni, bo nigdy nie robilam takiego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie:) na pewno kiedyś skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi mnie ten biszkopt oj kusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysł rzeczywiście świetny!

    OdpowiedzUsuń
  7. o fajny pomysł, będę musiała wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń