wtorek, 19 czerwca 2012
Biszkopt z patelni z sosem czereśniowym
Macie czasem tak, że budzicie się rano o mówicie: "mam ochotę na coś lekkiego, słodkiego i pysznego". Mi się to zdarza :)Nie chciałam znów pancakesów czy naleśników. Pomyślałam o omlecie biszkoptowym i wzięłam się do dzieła :)
Ciasto jak na biszkopt tyle, że nie z piekarnika, ale w 5 minut z patelni.
Doskonałe, syte i jednocześnie lekkie. Słodkie i pyszne. Do tego ukochane czeresnie w delikatnym kisielu. Pycha! Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sos:
szklanka wydrylowanych czereśni
ok.150 ml wody
2 łyżki kisielu wiśniowego
2 łyżki cukru
Sos:
Wydrylowane czereśnie zalej wodą i zagotuj. Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut. 2 łyżki kisielu rozpuść w 1/4 szklanki widy i wlej do kompotu czereśniowego, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do zgęstnienia sosu. Odstaw z ognia.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w wysokim naczyniu i ubij na sztywną piane ze szczyptą soli. Nadal miksując dodaj żółtka, a następnie delikatnie wmieszaj cukier i wymieszane mąki z proszkiem.
Patelnie (najlepsza jest płaska do naleśników) mocno rozgrzej i wlej ciasto biszkoptowe. Jeśli masz dobra patelnie, nie potrzeba tłuszczu.
Gdy ciasto się zetnie bardzo ostrożnie przewróć go na druga stronę - ja użyłam 2 szerokim łopatek do obrócenia.
Usmażony biszkopt przełóż na talerz i podawaj z przygotowanym sosem.
Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Znam ten sposób przygotowania szybkiego biszkoptu
OdpowiedzUsuń:) Z tą różnicą, że u nas robi się go wytrawnie, bez cukru;)
Zapraszam do udziału w Akcji w czereśniowym Raju "D
OdpowiedzUsuńPewnie, ze miewam. I to dosc czesto. Niestety, rano zwykle mam 15 minut na wszystko, wlacznie ze sniadaniem - i juz musze wychodzic z domu... Za to w weekendy nadrabiam - i pewnie predzej czy pozniej przyrzadze taki biszkopt z patelni, bo nigdy nie robilam takiego cuda!
OdpowiedzUsuńświetny biszkopcik!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) na pewno kiedyś skorzystam:)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńKusi mnie ten biszkopt oj kusi :-)
OdpowiedzUsuńpomysł rzeczywiście świetny!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńo fajny pomysł, będę musiała wypróbować :D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu