czwartek, 1 grudnia 2011

Pierniki i pierniczki czyli efekty mojego pierniczenia :)


Przepis na pierniczki, który służy mi od bardzo wielu lat. Ciasto nie jest proste do wyrabiania i wałkowania, ale efekt końcowy wart jest tej pracy. Pierniczki pięknie rosną, są bardzo aromatyczne w smaku, błyszczą się i cudnie pachną... rewelacyjnie wyglądaja na choince.
Pierniki leżą sobie teraz w metalowych puszkach, miękkną i czekają na Wielkie Lukrowanie :)

SKŁADNIKI:
250 g miodu
200 g cukru pudru
80 g masła
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
700 g mąki pszennej
1 łyżyczka sody
2 łyzeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
po posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka

Miód przelać go garnka, dodać masło i podgrzać do roztopienia składników. Dodać cukier puder, przyprawy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie dodawać kolejno jajka i dobrze wymieszać - ja użyłam do tego miksera.
Makę pszenną wymieszać z sodą i kakao.
Do miski wsypać mąkę, dodać ciepłą masę cukrowo -piernikową i wyrabiać. Składniki muszą się dobrze połączyć. Ciasto jest klejące, ale takie ma być :)
Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Moje było w lodówce dobrze ponad dobę.
Ciasto wałkować mocno podsypując mąką (klei się). Wałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie (pierniczki mocno rosną.)
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pierniczki i smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

9 komentarzy:

  1. Przecudne są, nie lubię pierniczków, ale Twoje wyglądają tak słodko, że nie mogłaby sobie ich odmówić żadna osoba, nawet ja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ równiutkie! piękne pierniczki, moje nigdy nie są takie błyszczące, muszę upiec z Twojego przepisu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm super, renifery robią furorę w każdym domu, tez mam takie :D i przepis bardzo fajny

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne, chciałabym mieć takie bajeranckie foremki:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ich dużo! jestem bardzo ciekawa Wielkiego Lukrowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja tez czekam na wielkie lukrowanie ponieważ j moje sa już po:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I mamy własciwie taki sam przepis na pierniki...

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne, a oczywiście Łoś najpiękniejszy :)

    OdpowiedzUsuń