piątek, 23 grudnia 2011

Piernikowe choinki z aksamitnym kremem z mascarpone



Kolejny świąteczny wypiek - tym razem piernik na piwie karmelowym z przepysznym,zielonym kremem z serka mascarpone. Piernik jest aromatyczny i wilgotny, doskonale komponuje się z lekkim i aksamitnym kremem.
Przepis na piernik zainspirowany Piernikiem na Guinnesie od Dorotuś.

SKŁADNIKI:
ciasto:
160 ml piwa Karmi
260 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
2 duże jajka
100 g cukru (dałam 60 g Ksylitolu)
180 ml melasy
180 ml oleju
krem:
200 ml śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżeczki cukru pudru (dałam łyżeczkę Ksylitolu)
zielony barwnik spożywczy
kolorowe drażetki i posypki (M&M's)


CIASTO:
Piwo zagotować, zdjąć z palnika.
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika.
W drugiej misce ubić całe jajka z cukrem, dodać melasę i olej.Następnie do masy dodawać na przemian suche składniki z przestudzonym piwem.
Krótko zmiksować.
Formę o wymiarach mniej więcej 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią ciasto.
Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Następnie z piernika wykroić choinki.
KREM:
Żelatynę rozpuścić w bardzo niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudzić.
Schłodzoną kremówkę przelać do wysokiego naczynia i ubijać na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zielony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczgo i dowolnie ozdabiać.
SMACZNEGO :)



3 komentarze:

  1. Prześliczne piernikowe choinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne te Twoje choineczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękna. połowę kremy pewnie zjadłabym prosto z miseczki :)
    Wesołych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń