sobota, 3 marca 2012

Sałatka z gruszką, granatem i ricottą



Szybka sałatka, doskonała na każdą okazję! Lekka, dietetyczna i pełna witamin!


SKŁADNIKI:
mix sałat
1/2 awokado
1 gruszka
100 g ricotty
3 łyżki orzechów pinii
pestki wydrążone z 1/2 granatu

garść kiełków słonecznika miodowy winegret: 1 łyżka miodu, 1,5 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy

Sałaty rozłożyć na półmisku. Awokado, gruszkę obrać i pokroić w cienkie półplastry. Kiełki słonecznika, awokado, gruszkę oraz kawałki ricotty ułożyć na talerzu wg własnej kreatywności ;) Całość posypać wydrążonymi pestkami z granatu. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę.
Dressing: w szklaneczce wymieszać dokładnie miód z octem jabłkowym, dodać oliwę i mieszać do połączenia składników.
Sałatke polać przygotowanym dressingiem i podawać

6 komentarzy:

  1. O, zjadłabym coś takiego, egzotyczne, ale proste smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne połączenie. Kremowe awokado, soczysta gruszka i orzeszki do chrupania, to musi się wspaniale komponować. dla mnie połowa sukcesu w niecodziennych kombinacjach to właśnie dobieranie struktur i konsystencji, o samych smakach myślę w drugiej kolejności i powiem szczerze, że nigdy nie wyszło mi to na złe ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękno i smak tkwi w prostocie :) Mam ochotę w końcu spróbować granatu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale u Ciebie sałatkowo! Wy chyba nigdy nie chorujecie, tyle witamin zajadacie. Ach, wspaniałe te Twoje sałatki!

    OdpowiedzUsuń