piątek, 16 marca 2012

Aromatyczny pstrąg z jabłkami i imbirem



W ostatnim czasie coraz bardziej lubię pstrągi. Bez problemu można dostać świeże w każdym większym sklepie, są smaczne i szybko je można przygotować. Dzisiaj polecam Wam szybkie danie z ich udziałem - niesamowicie aromatyczne i lekkie danie...Koniecznie spróbujcie...przepyszne...



SKŁADNIKI:
2 duże wypatroszone pstrągi
1/2 cytryny
1 duże twarde jabłko:
2 łyżki stopionego masła
sól morska
ZALEWA: 1/4 szklanki białego wina
1/4 soku jabłkowego
sok z pół cytryny
1,5 łyżki miodu
kawałek świeżego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu

Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą, skropić lekko sokiem z cytryny.
Jabłko i imbir obrać. Jabłko pokroić w ósemki, imbir w plasterki.
Do wewnątrz ryby włożyć kilka plasterków jabłka i imbiru.
Wino połączyć z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i łyżeczką startego, świeżego imbiru. Zalewę wylać na rybę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Ryby umieścić w naczyniu i polać stopionym masłem. Do kubka wlać wino i wymieszać z miodem, imbirem, cynamonem i sokiem jabłkowym. Rybę wstawić do piekarnika na 8 minut i po tym czasie przewrócić ją na drugą stronę i polać przygotowaną zalewą. Piec razem 15 minut.

2 komentarze:

  1. A u Ciebie jak zwykle smacznie i zdrowo :) Dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłam sobie apetytu na tego pstrąga :)

    OdpowiedzUsuń