sobota, 17 marca 2012

Egzotyczna sałatka z małżami



Obiecany przepis na sałatkę egzotyczną z małżami, którą przygotowywałam na warsztatch Knorra. Ja bardzo lubię słodko-wytrawne połączenia więc mi bardzo smakowała. Podane proporcje są dla "małej armii" więc od razu radzę zmniejszyć je o połowę. Cytuje orginalny przepis Knorra.


SKŁADNIKI:
10 g świeżego imbiru
3 pomarańcza
1/4 papryczki chilli
1 pęczek kolendry
150 ml oliwy z oliwek
2 łyzki octu winnego
50 ml soku z passion fruits
1 kostka rosół z kury Knorr
500 g mixu sałat
2 cykorie
2 szalotki
2 awokado
400 g szynki parmeńskiej
małże 200 gramów
bagietka



Podsmaż na 20 ml oliwy dwie, drobno posiekane szalotki i chili, a następnie przełóż je do miksera.
Dodaj połowę kostki rosołowej Knorr, sok z passion fruits, drobno starty imbir, otartą skórkę z 1 pomarańczy, ocet winny i 100 ml wody. Wszystko razem zmiksuj wlewając powoli oliwę.
W misce rozetrzyj ok. 30 ml oliwy z drugą połową kostki rosołowej Knorr. Do powstałej marynaty wrzuć małże, obtocz je dokładnie i odstaw na 10 minut, po czym usmaż na grillu.
Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. Owoc przekrój jeszcze raz na pół i pokrój w plastry. Pomarańcze obierz ze skóry, usuwając białą część owocu, a nastepnie wytnij z nich filety. Owoce wymieszaj w dużej misce z dressingiem, sałatą i posiekaną kolendrą.
Bagietkę pokrój w długie, ale cienkie kromki. Kromki zgrilluj opiekając z obu stron.
Sałatę rozłóż w odpowiednie naczynia wkładając do środka zgrillowaną bagietke, zwiniety plaster szynki parmeńskiej i małże.


4 komentarze:

  1. Bardzo przyjemnie połączone smaki! Małży próbowałam tylko raz, ale w takiej kompozycji na pewno skusiłabym się ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. taką miseczką sałatki napewno nie pogardziłabym. mniam.

    OdpowiedzUsuń