poniedziałek, 19 marca 2012
Krem grzybowy z grzankami
Wiosna za oknem, ale mnie naszło jesiennie - na grzyby. Zresztą ja kocham grzyby i chętnie je jem przez okrągły rok. Zupka była pyszna! Kremowa i bardzo aromatyczna. Polecam!
SKLADNIKI:
200 g mrożonych grzybów ( u mnie podgrzybki i borowiki)
2 dymki
1/2 szklanki suszonych grzybów
1 l bulionu grzybowego
100 ml śmietanki kremowej
2 kromki chleba pszennego
2-3 łyżki masła
Grzyby rozmrozić i osączyć.
uszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawic na 30 minut.
Dymke posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić dymkę i zeszklić, po chwili dodać rozmrożone i osuszone grzyby, wlac wino i poddusić kilka minut. Całość przełożyć do głędokiego garnka, dodać bulion grzybowy, namoczone grzyby i gotowac pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie zupę zmiksować blenderem i dodac kremową śmietankę.
GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić chleb i chwile podsmażyć. Podawać grzanki do gorącej zupy.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznosci! Zaluje, ze nie mam w zanadrzu bulionu grzybowego, bo juz bym sie za nia zabierala...
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupe grzybowa, a zwlaszcza zupy-kremy. Cudne zdjecie! Pozdrwaiam :)
OdpowiedzUsuńGrzybki smakują mi zawsze, już niedługo pierwsze pojawią się w lesie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam obiadek, ale taką miseczkę grzybkowej bym zmieściła w brzuszku:) Uwielbiam wszystko co grzybowe:) Pachnie mi ten kremik:)
OdpowiedzUsuńNo nie! Nie mam ani jednego grzyba, a Ty tu takie pyszności serwujesz! Jestem zdruzgotana ;)
OdpowiedzUsuńTytuł mogłby być "potrójnie grzybowa":) Też uwielbiam grzyby, zawsze i wszędzie!
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/