wtorek, 13 marca 2012

Rumowe ciasteczka owsiane




Kolejny wypiek mojej 'fazy owsianej' i mieszania wszystkiego co chciałam, by sie znalazło w jednym ciasteczku...(totalna improwizacja!). Tym razem ciasteczka bardzo mocno owsiane i mocno otrębowe z wyraźnym aromatem rumu. Składnikami można manipulować do woli. Ciacha są miękkie i suche i dosoknale smakują przy porannej kawie...Bardzo zdrowy i dietetyczny wypiek. Polecam!


SKŁADNIKI:
130 g masła lub dobrej margaryny
60 g cukru brzozowego (lub 85 g zwykłego cukru)
1 łyżka aromatu rumowego
1 jajko
1 białko
20 g otrębów granulowanych śliwkowych
50 g otrębów pszennych
85 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g płatków owsianych górskich



Masło bądź margarynę roztopić i przestudzić.
Do tłuszczu dodać cukier i aromat i ucierać mikserem. Po chwili dodać jajka. Następnie kolejno dosypywać otręby, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Powstanie gęste, klejące ciasto, ale bardzo łatwo się z nim pracuje;)
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (piekłam na termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać mokrą łyżką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
SMACZNEGO :)



7 komentarzy:

  1. Rumowe ciacho do porannej kawy? Czemu nie! A juz zwlaszcza takie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czarujesz tymi ciachami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. owsiane, pycha! też często mieszam i dodaje do nich, co akurat pod ręką

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pycha! I jak pięknie zapakowane:) Ja co prawda Krysia na imię nie mam, ale na taki prezencik sie dzisiaj piszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez ostatnio mam "fazę owsianą"- uwielbiam takie słodkosci. U mnie dzisiaj Tort owsiany - zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. "Faza owsiana" jest chyba ostatnio zaraźliwa :) Ja kiedyś nawet nie lubiłam owsianki, a teraz ciągle chodzą za mną owsiane ciastka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczne!!! U mnie tez dzisiaj owsiane :) ale bez rumu ;)

    OdpowiedzUsuń