czwartek, 15 marca 2012

Sernik nowojorski



Mój pierwszy sernik nowojorski - przepis jest składową wielu przepisów znalezionych w necie
Według mnie wyszedł idealnie! Nie był zbyt słodki, zbity, z delikatną polewą z kwaśnej śmietany. Bardzo szybki i prosty do wykonania. Rewelacyjnie komponuje się ze świeżymi owocami lub owocami w żelu.
Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych
70 rozpuszczonego masła
masa serowa:
900 g twarogu zmielonego
250 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
polewa:
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny


Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki. Ser zmiksować z 250 g cukru, jajkami, żółtkiem, mąką i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć). Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).



18 komentarzy:

  1. Jesli jest na swiecie taki wypiek, ktoremu nie umiem sie oprzec, to jest to wlasnie ten sernik. Uwielbiam! Pieknie ci wyszedl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda extra... polecam na spody, ciastka Digestive, jeśli nie próbowałaś oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Angie, ale smacznie napiekłaś:).
    Tyle już serników za mną, ale jeszcze nie spróbowałam tego nowojorskiego. Myślałam, że nowojorski trzeba z philadephią...
    Pozdrawiam, Angie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo do mnie przemówił! Mimo, że nie przepadam za sernikami, Twój zdecydowanie mnie zachęcił. Przepięknie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, bardzo smakowity. Od razu bym spróbowała kawałek!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny! obłędnie cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też zastanawiam się nad upieczeniem sernika. Twój na zdjęciu prezentuje się bardzo ładnie. Tak, że aż ślinka cieknie od samego patrzenia. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj ! Ale kusisz tym serniczkiem, a ja sernikom nie potrafie sie oprzec ;)))

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię seniki z polewą ze śmietanki, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie! Sernik to moje ulubione ciasto, ale boję się je upiec, więc zwykle zdaję się na babcię i ciocię :P

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję gorąco wszystkim za przemiłe słowa...
    z tego wszystkiego właśnie piekę kolejny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm. Wygląda tak, że aż ślinka cieknie (a tu blisko północ i jeść słodyczy raczej nie wypada :))

    OdpowiedzUsuń
  13. piękny, i taki bielutki. najbardziej w nowojorskich lubię tą polewę - cudowne wykończenie całości

    OdpowiedzUsuń
  14. O proszę mój najukochańszy na świecie serniczek, aż mi się świątecznie zrobiło, bo jest zawsze u mnie na każde święta, więc już niedługo zawiata. Pysznie Ci wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Od dawna się do niego przymierzam i chyba w końcu znalazłam idealny przepis :)

    OdpowiedzUsuń