piątek, 2 marca 2012

Szybka babka marmurkowa




Niezawodny przepis na szybką babkę marmurkową, który jest w mojej rodzinie od zawsze....
To jedno z ulubionych ciast mojego dziecka i dość często gości na naszym stole. Ekspresowe do wykonania, proste i bardzo smaczne. Czego chcieć więcej...? :))
Polecam pysznie!


SKŁADNIKI:
6 jaj
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (8 gr)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąki wymieszać razem z proszkiem i dodawać stopniowo do jajek cały czas miksując. Na koniec wlać rozpuszczone masło. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na białą część ciasta. Widelcem porobić "esy - floresy".
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 45 minut.


3 komentarze: