środa, 14 marca 2012

Tarta z kurczakiem i serem feta



Moja ulubiona, wytrawna tarta. Z kurczakiem w sosie pomidorowym i fetą. Mogłabym ja jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi. Farsz można dowolnie modyfikować i dodać czarne oliwki czy cukinię. Doskonała na ciepło jak i na zimno. Polecam!


SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
farsz:
2 duże piersi z kurczaka
2 puszki pomidorów
150 g sera feta
bazylia,oregano, sól, pieprz do smaku


Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folie aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.
Farsz:
Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, posolić i popieprzyć. Gdy mięso bedzie ścięte, dodać pomidory z puszki i dusić około 20-25 minut - sos musi zgęstnieć. Doprawić do smaku ziołami i pieprzem. Nie solić za bardzo,bo feta jest wystarczająco słona.
Fetę pokroić w kostkę.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjąć i wyłożyć na niego pomidorowy farsz, poukładać kostki fety i wsadzić ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu lekko przestudzić i podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

8 komentarzy:

  1. Też jestem fanką takich tart :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm... Uwielbiam fetę, pomidory i kurczaka. Zrobię sobie tartę fetę w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, akurat mam smaka na fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny farsz! Chyba połączę go z moim ciecierzycowym spodem do tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić, bo wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam:) z mąką na oko, bo wagi nie mam,i świeżymi pomidorkami. pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Od dobrych kilku lat to mój ulubiony przepis na ciasto i farsz do tarty. Ja troszkę do ciasta dodaję cukru (pół łyżeczki) A do farszu lubię dorzucić zielone oliwki:) świetna na pikniki i wycieczki bo bardzo pożywna i smaczna także na zimno. Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń