niedziela, 29 lipca 2012

Ciastka z orzechami i sezamem




Pyszne, kruche i bardzo chrupiące ciasteczka z orzechami, płatkami owsianymi i sezamem. Zrobione podczas jednej z moich bezsennych nocy, gdzie wrzucałam do garnka co popadnie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Według mnie ciastka są idealne, bosko chrupiące... doskonałe: do kawy, śniadania, podwieczorku i oczywiście podczas bezsennych, długich nocy....

SKŁADNIKI:
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki nasion sezamu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki maki pszennej
60 dag masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu migdałowego


Na suchej, dużej patelni upraż na złoty kolor: płatki owsiane, sezam i płatki migdałowe.
Połącz z posiekanymi orzechami włoskimi, żurawiną i 2 łyżkami mąki.
W garnuszku rozpuść masło, dodaj śmietankę i cukier puder. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Garnek odstaw z ognia, dodaj mieszankę orzechową i aromat. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje.
Wstaw do piekarnika i piecz około 15-20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu wystudź.




8 komentarzy:

  1. Słodkie, urocze, uwielbiamy takie ciastka! Ja (Mrs.S) wdrażałam nieco uboższą wersję z tego, co akurat pod ręką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na bardzo, bardzo pyszne i chrupiące. Podobają mi się te ciacha!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smaczne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na bardzo chrupiące:) Do porannej kawy muszą być idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, są takie złociste :)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealnie okrągłe, profesjonalne, jak kupne! ;) ale w smaku na pewno lepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. Schrupalabym takie ciacho, chocby i teraz, zaraz :)

    OdpowiedzUsuń