piątek, 13 lipca 2012

Oliwna tarta z owocami w dwóch odsłonach







Uwaga - nadrabiam zaległości blogowe :)
To już niestety mój ostatni z możliwych wpisów w ramach konkursu z Monini.
Stali czytelnicy wiedzą, że uwielbiam tarty i przechodzę właśnie długotrwałą już "fazę tartową":), ale to ciasto było prawdziwym wyzwaniem! Zamiast tradycyjnie masła do tarty użyłam oliwy z oliwek Monini extra vergine Delicato. Wiem, że powrócę do przepisu jeszcze nie jeden raz... I nie tylko wspaniały zapach i smak ciasta mnie do tego przekonał. Ciasto nie musi się chłodzić w lodówce i po wyrobieniu go od razu przeszłam do pieczenia. Doskonale plastyczne, bez problemu można było wywałkować i wykroić dowolne kształty. Tarta jest krucha, delikatna i wspaniale komponuje się z owocami! Ciasta z tych proporcji wystarczyło mi na 2 tarty, więc zrobiłam je w dwóch, całkowicie odmiennych wariantach. Obie wersje były pyszne!
Koniecznie wypróbujcie!


SKŁADNIKI:
oliwne ciasto:
350 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
200 g brązowego cukru (można zamienić na biały, ale w tej wersji wydawało mi się 'lżejsze')
2 jajka
100 ml oliwy z oliwek Monini extra vergine Delicato
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytrtyny

WERSJA JABŁKOWA:
roztrzepane jajko
oliwa z oliwek Monini
ok. 800 g prażonych jabłek lub musu jabłkowego
lody w ulubionym smaku
WERSJA CZEREŚNIOWA
250 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru
ok. 400 g czereśni
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka brązowego cukru
kilka sztuk ładnych czereśni z ogonkami do dekoracji



CIASTO:
Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj rękami. Gdy składniki ciasta się połączą, wyłóż je na podsypany mąką stół i zagniataj do uzyskania elastycznego, lśniącego i jednolitego ciasta. (polecam tutaj męskie, silne ręce;))



Ponownie podsyp ciasto mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
Ciastem wyłóż wysmarowaną oliwą z oliwek formę do tarty. Resztę ciasta odłóż.




WERSJA JABŁKOWA: Oliwna tarta z prażonymi jabłkami, podana z dodatkiem lodów waniliowych.

Niewielką ilość z pozostałego ciasta cienko rozwałkuj i wytnij długie paski.



Na ciasto wyłóż mus jabłkowy - u mnie była warstwa musu jabłkowo-brzoskwiniowo-bananowego z tego przepisu


oraz druga warstwa prażonych jabłek.:



Na owocowym nadzieniu ułóż paski ciasta wg własnego pomysłu - u mnie była to klasyczna kratka. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.



Tartę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij i lekko ostudź.




Ciepłą tartę pokój na kawałki i podaj z dodatkiem ulubionych lodów.
Poezja na talerzu...






WERSJA CZEREŚNIOWA: Oliwna tarta z kremem Tiramisu i czereśniami


Czereśnie przekrój na pół i pozbaw pestek. Wrzuć do garnka i zalej niewielką ilością wody - ok.100 ml i zagotuj.



Żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody.
Kompot czereśniowy gotuj około 5 minut i posłodź brązowym cukrem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Ostudź.
CIASTO:
Pozostałą część ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką stole.
Ciastem wyłóż wysmarowaną oliwą z oliwek formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut - musi mieć złoty kolor.
Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
KREM:
Żółtka zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem na jednolity i puszysty krem. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut.

Na wystudzony spód nakładamy krem Tiramisu i wyrównujemy powierzchnie. Na krem nakładamy całkowicie ostudzone czereśnie z tężejącą galaretką. Tartę dekorujemy odłożonymi wcześniej czereśniami i wsadzamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Potem już tylko pozostaje nam rozkoszować się smakiem...

SMACZNEGO :)











14 komentarzy:

  1. Stawiam na czereśniową, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne:)
    A się ostatnio zastanawiałam jak Twoje przygotowania do konkursu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przygotowuje posta z konkursu. Zmieściłam się na podium :)

      Usuń
  3. obydwie pięknie się prezentują!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie dodawałam oliwy do żadnego ciasta - smak nie jest wyczuwalny? nie przeszkadza? Pamiętam, jak kiedyś pracowaliśmy w restauracji w Anglii. Miałam podczas nocnej zmiany napiec muffinów, takich z proszku. W przepisie był olej, pod ręką oliwa z oliwek, a muffiny do wyrzucenia ;-)

    Pozdrawiam,
    Mrs.S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzylam oliwyvw wersji Delicato by smak nie byl zbyt intensywny. Jest wyczuwalny, ale moim zdaniem jest to duza zaleta tego ciasta. oba zniknely za jednym posiedzeniem wiec chyba smakowalo :) sprobujcie!

      Usuń
  5. jaka piękna wyszła ci ta tarta:) przypomina mi american pie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł na ciasto, biorę jabłkową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja poproszę czereśniową!:) Wygląda jak z bajki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. obie tarty niezwykle pobudzają zmysły!

    OdpowiedzUsuń
  9. Obie wersje wyglądają obłędnie. Mam tak dużo papierówek. Może się nadadzą? :)

    OdpowiedzUsuń