poniedziałek, 30 lipca 2012

Sernik z wiśniami






Parę dni temu obchodziłam imieniny i postanowiłam przygotować coś specjalnego. Gdy zobaczyłam przepis na sernik jogurtowy z domowego sera na Kwestii Smaku wiedziałam, że to będzie strzał w 10. Ostatnio przygotowuję ser domowy na wiele sposobów i tym razem przyszła pora na sernik z dodatkiem wiśni... Bardzo czasochłonny sernik, więc ten wypiek musicie zaplanować sobie z wyprzedzeniem, ale uwierzcie mi, że naprawdę warto. Jest cudownie kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Słodkość sera idealnie współgra z cierpkim smakiem wiśni. Wrażenia smakowe wprost niebiańskie... To jedno z tych ciast do których będziecie wracać latami...
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, ja pozmieniałam część składników, część ominęłam i zmieniłam proporcje ( robiłam bez spodu).
Rewelacyjny sernik jogurtowy...wspaniały w smaku i wyglądzie. Bardzo gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
2 kg jogurtu greckiego (użyłam Lidlowego)
150 g serka mascarpone
1 budyń waniliowy
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
6 jajek
MASA WIŚNIOWA
500 g wydrylowanych wiśni
około 1/3 szklanki cukru
1 wiśniowy mały kisiel błyskawiczny typu Słodka Chwila
POLEWA JOGURTOWA
100 g białej czekolady
300 g jogurtu greckiego
DEKORACJA
400 ml śmietany 30%,
2 op. Śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru
bezy



Schłodzony jogurt grecki dobrze wymieszaj.
Na dużym sicie ułóż 2 warstwy gazy o małych oczkach, sito ustaw na garnku.
Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na około 24 godziny. Serek w między czasie przemieszaj delikatnie parę razy.

Masa wiśniowa:
Wydrylowane wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Po tym czasie wiśnie podgotuj przez około 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij z ognia i wsyp kisiel. Masę dokładnie wymieszaj, by kisiel całkowicie się rozpuścił. Odstaw do ostudzenia.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
Przygotuj tortownicę o średnicy około 28-30 cm i spód wyłóż papierem do pieczenia.
Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera> następnie dodawaj kolejno jajko i miksuj tylko do połączenia składników.
Masę serową wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię.
Na masę serową nakładaj po jednej łyżeczce wiśni zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie. Ja zsuwałam palcem wiśnie z łyżeczki by wpłynął w zagłębienie.

Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut.
W międzyczasie przygotuj polewę jogurtową: Białą czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu cały czas mieszając. Polewę odstaw do przestygnięcia.
Po 90 minutach pieczenia wierz sernika posmaruj polewą jogurtową. Wsadź sernik do piekarnika na kolejne 15 minut.
Stopniowo wyjmuj sernik z piekarnika. Dokładnie ostudź, zdejmij obręcz i wstaw do lodówki na około 8-10 godzin do schłodzenia.
Po upływie wskazanego czasu możemy przystąpić do dekorowania sernika.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Tort udekoruj ubitą śmietanką.
Bezy pokrusz i obsyp nimi brzegi sernika.

SMACZNEGO :)




13 komentarzy:

  1. Aniu droga, takie pyszności wyczarowałaś! Napatrzeć się nie mogę na Twój sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny! Prawdziwe dzieło sztuki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko, wygląda pięknie! oszałamiający

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak tort z cukierni :) I te wiśnie w środku, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie :) Robi wrażenie! dawno nie robiłam sernika i mam straszną ochotę choćby na kawałeczek takiwego jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo, cudo i jeszcze raz cudy!!!! Zgadzam się z Tomkiem, wygląda jak tort, więcej lepiej niż niejeden tort!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny torcik sernikowy! Prawdziwy majstersztyk :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bajecznie! Zatopiłbym w nim zębiska :PPPPP

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany!Jaki piękny!Poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny sernik! Wygląda dostojnie i bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Wam wszystkim bardzo gorąco za miłe słowa :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. ale zajebi....
    kwasne wisnie z serniku mniam :)
    uwielbiam juz ale jeszcze nie jadlam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń