poniedziałek, 5 marca 2012

Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej




Bardzo prosta do wykonania i wykwintna przystawka - idealna na kolację we dwoje. Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli, a dodatek kurkumy do gruszki widziałam u Ani z Lepszego Smaku i postanowiłam spróbować. Owoc nabiera przepięknego koloru! Polecam!

SKŁADNIKI:
1 twarda gruszka
150 ml białego wina
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki gorgonzoli dolce
2 plastry szynki parmeńskiej
kilka orzechów włoskich
woda

Gruszki obrać, przekroić na pół i delikatnie wygrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnuszka i zalać białym winem, dolać wody tak, by gruszki były całkowicie zanurzone. Dosypać kurkumę, wymieszać i gotować około 10 minut. Gruszka nie może być zbyt miękka, bo się rozpadnie.
Owoce wyjąż z płynu i ostudzić.
W wydrążone, zimne gruszki nałożyć po 1 łyżce gorgonzoli, zawinąć w plaster szynki parmeńskiej i udekorować orzechami.



5 komentarzy:

  1. Jakie śliczne, żółte gruszki. Przystawka niesłychanie pyszna, szybka, ale bardzo elegancka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie! wooow... zrobię koniecznie! Mój Mężczyzna będzie zachwycony! Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie połączenia. Melon z szynką parmeńską i bazyliowym dressingiem podajemy jako żelazną przystawkę podczas wszystkich spotkań towarzyskich. Od dziś do melona dołączy gruszka - Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ekskluzywnie i niezwykle apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń