poniedziałek, 5 marca 2012
Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej
Bardzo prosta do wykonania i wykwintna przystawka - idealna na kolację we dwoje. Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli, a dodatek kurkumy do gruszki widziałam u Ani z Lepszego Smaku i postanowiłam spróbować. Owoc nabiera przepięknego koloru! Polecam!
SKŁADNIKI:
1 twarda gruszka
150 ml białego wina
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki gorgonzoli dolce
2 plastry szynki parmeńskiej
kilka orzechów włoskich
woda
Gruszki obrać, przekroić na pół i delikatnie wygrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnuszka i zalać białym winem, dolać wody tak, by gruszki były całkowicie zanurzone. Dosypać kurkumę, wymieszać i gotować około 10 minut. Gruszka nie może być zbyt miękka, bo się rozpadnie.
Owoce wyjąż z płynu i ostudzić.
W wydrążone, zimne gruszki nałożyć po 1 łyżce gorgonzoli, zawinąć w plaster szynki parmeńskiej i udekorować orzechami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie śliczne, żółte gruszki. Przystawka niesłychanie pyszna, szybka, ale bardzo elegancka!
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! wooow... zrobię koniecznie! Mój Mężczyzna będzie zachwycony! Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie połączenia. Melon z szynką parmeńską i bazyliowym dressingiem podajemy jako żelazną przystawkę podczas wszystkich spotkań towarzyskich. Od dziś do melona dołączy gruszka - Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ekskluzywnie i niezwykle apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńco za efekt!
OdpowiedzUsuń