poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Crumble z figami, gruszką i brzoskwinią


W sardyńskich owocach (zwłaszcza w figach) zakochałam się w zeszłym roku i jadłam wszystkie wyłącznie świeże. W tym roku przyszła pora na spróbowanie w wersjach gotowanych i pieczonych. Wybór padł na crumble: ulubione,gorące owoce z kruszonką i do tego lody o smaku panna cotta...na chwilę zapomnienia....


SKŁADNIKI:
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyzki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka orzechów włoskich
owoce: u mnie kilka fig, 1 brzoskwinia, 2 gruszki


Gruszki pokroić na ósemki, obtoczyć w miodzie i posypać orzechami.
Brzoskwinię pokroić także na ósemki, figi na ćwiartki. Wszystkie owoce rozłożyć w żaroodpornej formie.
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią owoce.
Crumble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.30 minut.
Podawać koniecznie z lodami!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz