środa, 10 sierpnia 2011

Tarta z kurkami


Danie zainspirowane przepisem z mięsięcznika "Kuchnia", lekko przeze mnie zmodyfikowane. Dla wielbicieli kurek i tart - idealny na obiad lub ciepłą kolację. Polecam.

CIASTO:
1 1/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanka serka homogenizowanego (lub gęstej kwaśnej śmietany)
1 żółtko
1 łyżka bardzo zimnej wody
1 łyżka białego octu winnego

FARSZ:
5 plastrów szynki włoskiej (użyłam prosciutto crudo) lub 3 plastry boczku
1 mała cebula
50 dag oczyszczonych, suchych kurek
1 łyżka świeżego rozmarynu
4 łyżki suszonych pomidorów, osączonych i posiekanych
2 łyżki czerwonego wina
10 dag sera z niebieską pleśnią (użyłam oczywiście Gorgonzoli)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz: na gorącą patelnie wlać jedną łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną szynkę i lekko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić. Potem kolejno dodajemy kurki, pomidory, rozmaryn i na końcu wino. Wszystko dusimy razem około 5 minut.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cieńki placek o średnicy ok. 30 cm. Przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty - zostawiamy na brzegach jakieś 3 cm ciasta do zawinięcia.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy brzegi do środka.


Ser kroimy w kosteczkę i układamy na tarcie.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy naszym głodomorom :)
SMACZNEGO :)



4 komentarze: