środa, 3 sierpnia 2011
Sałata z kurczakiem, ananasem i orzechami pod kremowym sosem serowym
Krucha sałata, słodki ananas i podprażone, chrupiace orzechy włoskie pod delikatnym sosem serowym z gorgonzoli....Koniecznie spróbujcie...
SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
sałata lodowa
pół puszki kukurydzy
pół puszki ananasa
2 piersi z kurczaka
2 garści orzechów włoskich
1/3 szklanki białego wina
50 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam gorgonzoli dolce)
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę i mieszamy z ulubionymi przyprawami: do tej sałatki świetnie pasuje przyprawa Gyros. Odstawiamy na chwilę.
Sałatę kroimy i rozkładamy na talerze, posypujemy kukurydzą i ananasem pokrojonym w kostkę.
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy (ja do smażenia używam z pestek winogron)i wrzucamy kurczaka. Usmażonego kurczaka układamy na sałacie.
Następnie na suchą patelnię wrzucamy orzechy włoskie i lekko prażymy. Gorącymi posypujemy naszą sałatkę. Na gorącą patelnie (po orzechach) wlewamy wino - powinno się natychmiast zagotować - dodajemy ser i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Najlepsza jest ciepła,od razu po przygotowaniu.
Gorąco polecam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz