piątek, 5 sierpnia 2011

Pstrąg pieczony z masełkiem czosnkowym


SKŁADNIKI:
świeży, wypatroszony pstrąg
3 łyżki masła
ząbek czosnku
łyżka posiekanej pietruszki
cytryna
zioła prowansalskie
sól (najlepiej morska)

Pstrąga myjemy, osuszamy (ja obcinam głowę, by na mnie nie patrzył ;)) i nacieramy solą morską i ziołami. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z masłem dodając jeszcze posiekaną pietruszkę.Masłem czosnkowym smarujemy rybkę od środka i na zewnątrz. Cytrynę kroimy na plasterki i wkładamy do środka.


Tak przygotowanego pstrąga kładziemy na blaszce, na folii aluminiowej. Folię składamy tak, by rozcięcie na brzuchu było lekko odkryte.
Rybkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 15 minutach odsłaniamy rybkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz