poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Tarta z owocami



Uwielbiam tarty pod każdą postacią. Z kremami, budyniem lub samymi owocami...
Tarty wytrawne z mięsem czy grzybami....ten weekend upłynął pod znakiem tart różnego rodzaju... więc dzielę się moimi pomysłami...dajcie się skusić...


CIASTO:
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru lub 6 dag Ksylitolu
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
kilka kropli aromatu waniliowego

MASA OWOCOWO-BUDYNIOWA:
200 g malin
pół szklanki wody
5 łyżek cukru lub 3 łyżki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe Słodka Chwila
2 łyżki żelatyny

CIASTO: Mąke wysypać na stół, wrzucić zimną margarynę, posiekać nożem. Następnie dodawać cukier, aromat, jajko i śmietanę, dokładnie wyrobić. Ciasto musi być jednolite i lśniące. Tak przygotowane owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na ok.4 mm placek. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (ja użyłam jednej większej i kilku małych) i ciastem wylepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy.
W tym czasie przygotowujemy kisiel malinowy: maliny wrzucamy do garnuszka, zalewamy połową wody i zasypujemy cukrem. Lekko mieszając doprowadzamy do wrzenia. Resztę wody mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące maliny. Mieszamy do uzyskania gęstego kisielu. Lekko ciepły kisiel wylewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
W tym czasie budyń rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (250 ml)i studzimy.
Budyń wylewamy na przestudzony spód tarty. Dekorujemy dowolnymi owocami.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Pędzelkiem delikatnie nałożyć żelatynę na owoce.
Całość schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Uczta dla oka i brzuszka...smacznego:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz