wtorek, 9 sierpnia 2011

Millefoglie z bakłażana


Inspirację na przyrządzenie tego bakłażana znalazłam na blogu ITALIA OD KUCHNI.
Danie to wejdzie na stałe do mojego jadłospisu - smak i wygląd zaakceptowany przez rodowitego Włocha :)

SKŁADNIKI:
2 bakłażany
8 pomidorów
1 mała cebule
1 łyżka ziaren sezamu
40g rodzynków
kilka listków bazylii
parmezan lub grana padano
sól
pieprz


Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Bakłażana pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić na 20 minut by puścił wodę.

Na rozgrzaną patelnie wlać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulkę i zeszklić. Następnie dodać sezam, rodzynki i pomidory. Dusić około 5 minut, pod koniec dodać posiekana bazylię, sól i pieprz.

Bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym i smażyć z obu stron ok. 5 minut. Przekładać na półmisek. Na to kładziemyy warstwę pomidorów i znów bakłażana - aż do wyczerpania składników. Na górze powinna się znaleźć warstwa pomidorów. Posypać parmezanem i rozkoszować się smakiem....

4 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę, że smakowało :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Stanowczo do wypróbowania! Przepis już zapisany ;) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa to istny łamaniec językowy :D Ale poza tym...wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń