wtorek, 9 sierpnia 2011
Millefoglie z bakłażana
Inspirację na przyrządzenie tego bakłażana znalazłam na blogu ITALIA OD KUCHNI.
Danie to wejdzie na stałe do mojego jadłospisu - smak i wygląd zaakceptowany przez rodowitego Włocha :)
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
8 pomidorów
1 mała cebule
1 łyżka ziaren sezamu
40g rodzynków
kilka listków bazylii
parmezan lub grana padano
sól
pieprz
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Bakłażana pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić na 20 minut by puścił wodę.
Na rozgrzaną patelnie wlać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulkę i zeszklić. Następnie dodać sezam, rodzynki i pomidory. Dusić około 5 minut, pod koniec dodać posiekana bazylię, sól i pieprz.
Bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym i smażyć z obu stron ok. 5 minut. Przekładać na półmisek. Na to kładziemyy warstwę pomidorów i znów bakłażana - aż do wyczerpania składników. Na górze powinna się znaleźć warstwa pomidorów. Posypać parmezanem i rozkoszować się smakiem....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Stanowczo do wypróbowania! Przepis już zapisany ;) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńNazwa to istny łamaniec językowy :D Ale poza tym...wspaniałości!
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń