poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Risotto z krewetkami i cukinią


Pierwsza odsłona specjałów z sardyńskich produktów. Przez 2 tygodnie na naszym stole dominowały swieże ryby, owoce morza, warzywa i owoce....no i oczywiście Mirto:)

SKŁADNIKI:
2 garście ryżu do risotto
1/3 szklanki białego wina
8 dużych krewetek
1 cukinia
1 żabek czosnku
kilka galązek pietruszki
kostka bulionu warzywnego
oliwa
pieprz do smaku


Krewetki oczyścić, cukinie pokroić w szerokie półplasterki.
W garnuszku podgrzać łyżkę dobrej oliwy, wrzucić ząbek czosnku. Gdy zbrązowieje wyjąć z garnka i wrzucić krewetki. Krótko przesmażyć i zalać winem. Dusić około 5 minut (prawie całe winu musi odparować).
Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić ryż. Krótko podsmażyć. Następnie wlewać ok. 1/4 przygotowanego bulionu, pomieszać i dusić na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje ponowanie podlewać nim ryż.
Po około 10 minutach dodać pokrojoną cukinię i dusić razem z ryżem kolejne 5 minut. Następnie dodać podsmażone krewetki i wszystko razem poddusić około 3 minut, dodać posiekaną pietruszkę i odrobinę pieprzu.

Z kieliszkiem schłodzonego, białego wina smakuje wybornie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz