środa, 31 sierpnia 2011

Millefoglie z bakłażana z serem Pecorino



Kolejna odsłona naszego sardyńskiego menu i kolejny przepis na bakłażana w 'wersji millefoglie': bardzo udany zresztą :) Lekko słodkie i delikatne danie, w sam raz na ciepłą kolację. Naprawdę godne wypróbowania.

SKŁADNIKI:
1 bakłażan
4 pomidory
1 mała cebulka
4 suszone śliwki
Twardy ser: Pecorino, Parmezan, Gran padano
kilka listków bazylii
oliwa
sól, pieprz, cukier do smaku


Suszone śliwki namoczyć w gorącej wodzie około 20 minut.
Bakłażana pokroić na plasterki, posypać solą i odstawić na 15 minut by puścił wodę.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wydrążyć pestki i pokroić na małą kostkę.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać pomidory, pokrojone suszone śliwki i dusić razem pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i odparować sos pomidorowy. Pod koniec dodać posiekaną bazylię, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i smażyć z obu stron na patelni teflonowej.
Usmażone plastry bakłażana osączyć na ręczniku papierowym.
Na talerzu układamy kolejno plaster bakłażana, łyżkę pomidorów i posypujemy startym serem i kolejno: bakłażan, pomidor ser - i tak do wyczerpania składników. Na samej górze powinny byc pomidory posypane serem.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz