piątek, 5 sierpnia 2011
Rogaliki z konfiturą z płatków róż
Co można robić o 5 rano, gdy nie można spać? Oczywiście rogaliki! Ale tylko takie co zawsze się udają i szybką lądują w brzuszku :).
Te rogaliki robieę od wielu lat z różnymi nadzieniami: dżemami, powidłami, owocami...Dzisiaj postanowiłam je zrobić z konfiturą z płatków róż... I był to strzał w 10.
CIASTO:
3 szklanki mąki
250 g margaryny do pieczenia
250 g serka homogenizowanego
na nadzienie: konfitura,powidła- co dusza zapragnie w danym momencie
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na koło. Podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie położyć małą łyżeczkę konfitury i zwijać w rogaliki.
Przygotowne rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy aż do uzyskania pęknego złotego koloru w temperaturze piekarnika 180 stopni(około 20 minut).
Upieczone rogaliki smarujemy lukrem.
Ja lukier zrobiłam oczywiście z Ksylitolu rozdrabiając go blenderem na proszek i wlewając bardzo powoli gorącą wodę aż do uzyskanie pożądanej konsystencji.
Polacam przepysznie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię konfiturę o tym smaku:) Rogaliki wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki. Twoje są idealne :-)
OdpowiedzUsuńile sztuk wychodzi z tego ciasta?
OdpowiedzUsuńJa dzielę ciasto na 4 części więc wychodzi mi 32 sztuki średniej wielkości rogalików.
OdpowiedzUsuń