wtorek, 24 kwietnia 2012

Chrupiące paluchy z kurczaka



Szybkie i proste danie na każdą okazję: finger food na przyjęcie, mięso na obiad, ciepła i smaczną kolację. Polecam!


SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
4 łyżki otrębów owsianych
2łyżki przyprawy do kurczaka
4 łyżki pestek słonecznika

Pierś kurczaka oczyścić z błon i pokroić w długie paski. Kurczaka zamarynować w przyprawach i odstawić na około pół godziny.
Jajko roztrzepać na talerzyku. Otręby wymieszać ze słonecznikiem. Kawałki kurczaka moczyć w jajku i obtaczać w otrębach ze słonecznikiem.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć zapanierowanego kurczaka na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Doskonale smakuje solo, ale także z dipami czy pikantnym sosem.

8 komentarzy: